eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nicolas Sarkozy már a parlamenti választásra készül

Az elnökválasztási győzelem után immár a nyári parlamenti voksolásra összpontosít Nicolas Sarkozy új francia elnök. A konzervatív többség a törvényhozában ugyanis döntő fontosságú számára ahhoz, hogy megvalósíthassa reformprogramját.

Nicolas Sarkozy valóra váltotta régi ambícióját, és ő lett Franciaország államfője. Ha azonban nem pártja, az UMP, vagyis a Népi Mozgalom Uniója nyeri a nyári parlamenti választásokat, akkor úgy járhat, mint elődje, Jacques Chirac elnök.

Beköszönthet ugyanis a "cohabitation", azaz az együttélés döcögős időszaka, amikor különböző politikai táborba tartozik a Franciaországban hagyományosan erős államfő és a miniszterelnök.

A legutóbbi ilyen kohabitáció Chirac elnöksége idején volt, amikor a konzervatív elnök a szocialista Lionel Jospin miniszterelnökkel folytatott párharcot öt éven keresztül. Chirac-kal pedig korábban a néhai Francois Mitterand elnök kényszerült politikai élettársi viszonyra.

Royal mozgósít

Sarkozy dolgát megnehezítheti, hogy legyőzött ellenfele, Ségolene Royal értésre adta: a kudarc után nem mond le, hanem folytatja a harcot, és a baloldali szavazókat a parlamenti választásokra mozgósítja. Ha valamilyen csoda folytán júniusban a jelenleg szétziláltnak tűnő baloldal szerzi meg a parlamentet, akkor Sarkozy az ősszel harcos tiltakozó akciókra és az országot megbénító sztrájkokra számíthat.

Az új elnök máris tárgyalásokat folytatott kampánystábjával, igaz, utána néhány napra visszavonul, hogy kipihenje az elnökválasztás fáradalmait. Egyik szövetségese, Michelle Aillot-Marie magabiztosan azt mondta a tudósítóknak, hogy hatalmas parlamenti többséget fognak szerezni a konzervatívok. Az UMP ezt úgy próbálja elérni, hogy szokatlan módon kezdik megkörnyékezni egyes baloldali politikusokat is.

Megnyirbálja a juttatásokat

Sarkozynek azért van nagy szüksége a Nemzetgyűlésre, mert évtizedeken át evidensnek tartott juttatásokat és jogokat akar megszüntetni - hogy megvalósítsa a bírálói szerint neoliberális gazdasági és konzervatív társadalmi elképzeléseit. Mindezt úgy próbálja eladni a szavazóknak, hogy arról beszél: mindenkinek esélyt teremt, de azok lesznek sikeresek, akik hajlandók megdolgozni érte.

Véget akar vetni például a korábban vívmányként emlegetett 35 órás munkahétnek azzal, hogy adókönnyítéseket vezet be a túlórázóknak. Meg akarja nyirbálni a Franciaországot időről-időre sztájkokkal megbénító szakszervezetek hatalmát és keményebb büntetéseket akar bevezetni a visszaeső bűnözőkkel szemben.

Mindez a hagyományos baloldali értékekre nyitott szavazók ellenségévé tette, de kérdés, hogy mi fog jobban munkálni bennük a júniusi parlamenti szavazáson: a változás iránti vágy, vagy az, hogy megbüntessék az általuk arrogánsnak tartott elnököt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×