eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mégis kínozzák Izraelben a palesztin foglyokat?

Az izraeli belbiztonsági szolgálat a kihallgatások során az érvényben lévő, ezt tiltó törvények ellenére megkínozza a palesztin foglyokat - állítja az ország két emberi jogi szervezete.

A kihallgatótisztek megverik, és fájdalmas pózokban megbilincselik őket, vagy hosszú időre megfosztják őket az alvás lehetőségétől - derül ki a két szervezet által összeállított dokumentumból.

Az izraeli igazságügyi minisztérium illetékesei ezzel szemben azt állítják, hogy a kihallgatásokat törvényes keretek között végezték.

Nyolc éve tilos

Az izraeli legfelsőbb bíróság 1999-ben tiltotta be azt, amit a Shin Bet "enyhe fizikai nyomásgyakorlásnak" nevez. A fogalom alatt többek között azt értették, hogy extrém hőmérsékleteknek teszik ki a rabokat, vagy kifacsart pozíciókban kötözik ki őket.

Az új jelentés 73, 2005 júliusa és 2006 augusztusa között fogva tartott palesztin eskü alatt tett vallomásán alapul.

Egy 29 éves férfi elmondta: fogva tartói arra kényszerítették, hogy hajoljon át egy pad fölött, majd kezeit és lábait összekötözték. Ez volt az úgynevezett "banán pozíció".

"Hoztak egy láncot, amivel összekötötték a kéz- és lábbilincseimet, ettől a testem kibírhatatlanul megfeszült. Eztán a kihallgatótisztek megemelték a padot a két végénél fogva, aztán hirtelen elejtették. Elvesztettem az eszméletemet" - emlékezett vissza a férfi.

Hiába a törvény

A törvényi tiltás ellenére a rabok azt közölték: rendszeresen bántalmazták őket fizikailag.

A jelentés szerzője, Ezékiel Lein elmondta: nem kérték, hogy a rabok bizonyítsák is a kínzások tényét, amit azonban elmondtak, abból jól látszik, milyen kínzásokat kell kiállniuk a palesztinoknak.

"A gyilkossághoz, az erőszakhoz és a rabszolgatartáshoz hasonlóan a kínzás is olyan gonoszság, amely indokolja az effajta büntetési módok teljes betiltását" - mondta Ezékiel Lein.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×