eur:
396.94
usd:
360.25
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Kormányválsághoz vezethetnek a miniszterelnök titkos pénzügyei

Az ír kormány kisebbik pártjának vezetője azzal fenyeget, hogy frakciója kiszáll a kormányzásból, ha a miniszterelnök, Bertie Ahern rövid időn belül nem számol be titkos pénzügyeiről.

Ismét magyarázkodásra kényszerül az ír kormányfő, miután tízévnyi együttműködés után pártja, a Fianna Fail koalíciós partnere, a Haladó Demokrata Párt kiszállhat a kormányzásból.

A liberálisok vezetője, egyben a miniszterelnök helyettese, Michael McDowell azt követeli, hogy a kormányfő mutasson felelősségtudatot választói felé azzal, hogy igazat mond nekik, és adjon kétes pénzügyeiről egy minden részletre kiterjedő nyilatkozatot még az írországi általános választások, azaz május 24-e előtt.

Michael McDowell azt akarja elérni, hogy Bertie Ahern beszámoljon azokról a pénzekről, amelyekhez az 1990-es évek közepén jutott; főleg arról a 30 ezer ír fontról (csaknem 9,4 millió forint), amelyet dublini háza akkori tulajdonosa adott készpénzben a miniszterelnök barátnőjének.

Van mitől tartania?


Bertie Ahern azonban ragaszkodik ahhoz az állításhoz, hogy sosem vezetett félre senkit pénzügyeit illetően.

Az ír kormányfő kijelentette: átvilágítása során - melynek célja a politikai korrupció megállítása volt - részletesen beszámolt azokról a magánadományokról és ajándékokról, amelyet 39 üzletembertől kapott, de úgy gondolta, ezeket az információkat bizalmasan kezelik majd.

"Nem okoz gondot, hogy elmondjam a nyilvánosság előtt is, amit egyszer már elmondtam a bíróság előtt" - közölte Bertie Ahern.

A miniszterelnök, aki tíz éve áll az ír kormány élén, harmadik újraválasztására készül, amióta azonban április végén megindult az általános választási kampány, politikustársai folyamatosan támadják.

Tagad

Az elmúlt héten Bertie Ahern tett néhány tétova kijelentést arról, hogyan is jutott barátnője ahhoz a 30 ezer ír fonthoz akkor, amikor ő maga még pénzügyminiszter volt.

Arra a kérdésre, miszerint voltak-e valaha tisztességtelen üzletei, az ír kormányfő úgy válaszolt: "Bármit, amit valaha szereztem - és ez nem volt sok -, tisztességes körülmények között szereztem."

"Az embereket sem vezettem félre soha. A dokumentumok bizonyítják" - tette hozzá Bertie Ahern.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×