eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A szocialisták már a választásokra készülnek"

Nem meglepő a vasárnapi francia elnökválasztás végeredménye - mondta az InfoRádióban Márton Dávid politológus. Hozzátette: a választások utáni zavargásokat nem ítélték rendkívülinek a francia lapok.

Nicolas Sarkozy tiszta győzelmet aratott a vasárnapi francia elnökválasztáson, ennek ellenére a franciák a szokásosnál nem megosztottabbak - mondta az InfoRádióban Márton Dávid politológus.

Immár ötven éve a jobb- és baloldal áll egymással szemben, ilyen szempontból az eredmény nem tér el a megszokottól - tette hozzá a szakértő.

Nem meglepő, hogy az utcákra vonultak


Márton Dávid szerint a választáson való nagyobb részvétel valószínűleg annak az új mobilizációnak tudható be, hogy a szavazók nem a hagyományos jobb- és baloldali megosztottság alapján döntöttek arról, kire voksolnak, hanem az új tematikákra reagáltak.

A hétfői francia médiumok nem sok szót vesztegettek a választási eredmények megismerése után kirobbant zavargásokra, ezt ugyanis nem értékelték rendkívüli esetként, hiszen csak néhány tucatnyian, esetleg párszázan vonultak az utcákra - közölte a politológus.

A következő hetekben a baloldalon lesznek majd a legérdekesebb változások, hiszen már vasárnap este is érezhetően nagy volt a feszültség a szocialista párton belül - mondta Márton Dávid.

A baloldal már a parlamenti választásokra készül

A politológus hozzáfűzte: Nicolas Sarkozyt május második hetében iktatják be hivatalosan, a parlamenti választások első fordulóját pedig valószínűleg június közepén tartják majd meg, a szocialisták pedig már erre készülnek, ezért nagyon fontos minél hamarabb eldönteniük, hogy milyen stratégiával lépjenek tovább.

Az Európai Unióval való kapcsolatban nem várható változás - véli Márton Dávid, aki hozzátette: elég nagy az egyetértés a szocialisták, és Nicolas Sarkozy jobboldali pártja, az UMP között európai kérdésekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×