eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A román kormány hagyja meghalni a rákos betegeket?

Rákos betegek tüntetnek hétfőn a román fővárosban a kormány ellen. Azt állítják: a kabinet hátat fordított nekik, és hagyja őket meghalni.

Amellett, hogy Romániában szinte megszüntetik az onkológusok képzését, a kormány megváltoztatta a rákgyógyszerek kiosztási rendszerét is, így a betegek sokkal nehezebben jutnak hozzá a megfelelő kezeléshez és orvosságokhoz, mint korábban.

Romániában több mint 370 ezer diagnosztizált rákos beteg van, hivatalos becslések szerint azonban csupán 76 ezret kezelnek közülük.

Ebben az évben a daganatos betegek kezelésére 336 millió lejt (körülbelül 25 milliárd forint) különített el, ami csupán a töredéke annak, amennyit más uniós tagállamok költenek a problémára.

Magukra hagyták őket?

Az egészségügyi minisztérium épülete elé szervezett hétfői tüntetés szervezői azzal vádolják a kormányt, hogy nem törődik a rákos betegek szenvedésével. Szerintük a miniszterek visszatartják a fejlesztéseket, mert a pácienseket nem tartják gazdasági szempontból hasznosnak.

Az egyik rákellenes szövetségnél elmondták: rengeteg beteg keresi fel őket azzal, hogy képtelen hozzájutni a gyógyszereihez, sokuk nő, mell- vagy valamilyen nőgyógyászati daganattal, akik túl voltak már a műtéten és a sugárterápián, de a kemoterápiát már nem kezdték el náluk.

"Az egész országból hívnak minket. Sokan várólistán vannak, de a rák egy olyan betegség, amelynél egyszerűen nem lehet várni" - mondta a rákellenes szervezet, az Asociata Bolnavilor de Cancer szóvivője.Nem érzik át

"Õ közgazdász, nem orvos. Csak számokat és pénzt lát, nem emberi életeket. A kormányban azt gondolják, hogy a rák egyenlő a halállal. Nem érdekli őket, hogy kezeléssel az emberek csaknem teljes, gazdaságilag is eredményes életet élhetnek" - tette hozzá a szóvivő.

Az aggodalmaik alapja az, hogy szeptemberben a kormány elrendelt egy tiltást, amely szerint az újonnan végzett orvosok nem vehetnek részt abban a kétéves onkológiai képzésben, amelynek elvégzésével a terület specialistáivá válnának.

Nem képeznek onkológusokat

A jövőben az orvosokat mindössze négy hónapig tanítják a rák kezelésének módszereire. A kritikusok szerint ez egyáltalán nem elég. Arra figyelmeztetnek, hogy Románia hamarosan végzetesen leszakadhat a rákkezelésben Európa egészétől.

A kormány a gyógyszerek elosztásának rendszerét is módosította: míg a rákos betegek korábban a kórházi gyógyszertárakban kapták meg az orvosságaikat, addig most az általános patikákba kell menniük a készítményekért.

Ezek a gyógyszertárak azonban nem szívesen tartanak a rákellenes szerekből, mert attól tartanak, hogy az egészségügyi tárca, amely már korábban hatalmas hátralékokat halmozott fel, nem fizeti ki az utánuk járó támogatás összegét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×