eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sarkozy sorra fogadhatja a gratulációkat

A balközép olasz kormány első embere, Romano Prodi "barátsággal és szeretettel" üdvözölte vasárnap Nicolas Sarkozy jobboldali francia jelöltet a francia elnökválasztáson aratott "szép győzelme" alkalmából.

"Kedves Nicolas! Engedd meg, hogy a legőszintébben, barátsággal és szeretettel gratuláljak szép választási győzelmedhez, és kinevezésedhez a Francia Köztársaság elnöki posztjára" - írta Prodi Sarkozyhez intézett üzenetében, amelyet az Ansa olasz hírügynökség idézett.

Az olasz miniszterelnök üdvözletében emlékeztet arra, hogy korábbi funkcióikban már sok éve együttműködtek Sarkozyvel Európában és a világban, mint ahogy országaikat is közös sors köti össze évszázadok óta.

"Országom, kormányom és én magam, személyesen továbbra is úgy tekintünk Franciaországra, mint központi szövetségesre, Rád pedig személyesen, mint barátra" - zárta az új francia államfőhöz intézett üzenetét Romano Prodi.

Sarkozy május 16-án veszi át az elnöki teendőket

Gratulált és sikerekben gazdag munkát kívánt Sarkozynek a leköszönő francia államfő, Jacques Chirac.

Sarkozy politikai tanácsadója, Francois Fillon közölte, hogy Sarkozy május 16-án veszi át elnöki teendőit elődjétől. Maga a politikus korábban azt mondta, hogy választási győzelme után mintegy tíznapos szabadságot vesz ki.

Barroso: az EU-ra mondott igen nyert

Az Európai Unióra mondott igen nyert a franciaországi választással - vélte vasárnap esti brüsszeli nyilatkozatában José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy a győztes Sarkozy mellett az első fordulóban másik két legtöbb voksot szerzett jelölt, Ségolene Royal és Francois Bayrou is hitet tett az uniós integráció mellett, és erre voksoltak választóik is.

Barroso személyesen gratulált Sarkozynek, és elismerését fejezte ki a most alulmaradt Royalnak is.Merkel a mielőbbi találkozót sürgeti

Jókívánságait fejezte ki Sarkozynek, Franciaország megválasztott új államfőjének vasárnap este Angela Merkel német kancellár is.

Merkel rövid nyilatkozatában meggyőződésnek adott hangot, hogy az új államfő hivatali ideje alatt a szilárd német-francia kapcsolatok a jövőben is elősegítik a béke, a demokrácia és a jólét tartós biztosítását Európában.

A német kancellár egyben óhajának adott hangot, hogy mielőbb találkozzon és véleményt cseréljen az új francia elnökkel.

Berlinben egyébként nem okozott meglepetést a konzervatív jelölt győzelme. Az első szakértői kommentárok arra mutattak rá, hogy a francia politikában Nicolas Sarkozy megválasztásával jobbratolódás várható.

Az idézett szakértők Merkel és Sarkozy jó együttműködését várják, utalva arra, hogy két konzervatív, egymást jól ismerő, ugyanakkor egyaránt határozott, gyorsan reagáló politikusról van szó.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×