eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nicolas Sarkozy az új francia elnök

Minden francia elnöke kíván lenni Nicolas Sarkozy, aki a francia belügyminisztérium előzetes adatai szerint a szavazatok 53 százalékát nyerte el az elnökválasztás második fordulójában. A politikus május 16-án veszi át a teendőket Jacques Chirac leköszönő elnöktől.

A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) több száz szimpatizánsa előtt tartott tízperces beszédében Sarkozy először meghatottságának adott hangot:

"Kisgyerekkorom óta büszke vagyok arra, hogy egy nagy, szép és régi nemzethez tartozom, Franciaországhoz" - hangsúlyozta a konzervatív politikus.

"Minden olyan franciának, aki nem rám szavazott, azt üzenem, hogy tiszteletben tartom politikai véleményét, mert számomra csak egy Franciaország létezik. Azt szeretném nekik mondani, hogy minden francia elnöke leszek" - tette hozzá Sarkozy.

Szakítás a múlttal

Sarkozy híveit Ségolene Royal tiszteletére szólította fel, mert az minden olyan francia tiszteletét jelenti, akik rá szavaztak. Az új köztársasági elnök szakítani kíván "a múlt szokásaival és eszméivel".

"Vissza fogom adni a franciáknak Franciaország büszkeségét" - hangsúlyozta Sarkozy és elkötelezte magát a "munka, a tekintély és az érdem helyreállításában".

A saját szavai szerint "az európai építkezésben őszintén és mélyen hívő" új államfő Franciaország európai partnereitől azt kérte, hogy "hallják meg a népek hangját, amelyek védelmet kívánnak". Jelezte: hamarosan Brüsszelbe és Berlinbe látogat.

Az Egyesült Államok harcoljon a globális felmelegedés ellen

Az előző elnökhöz, Chirachoz képest Washingtonhoz közelebb álló Sarkozy kijelentette: Franciaország az Egyesült Államok mellett lesz, amikor annak szüksége van rá, de azt kéri Washingtontól, hogy fogadja el, "ha a barátai másképp gondolkodnak". Emellett felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne akadályozza, hanem álljon a globális felmelegedés elleni küzdelem élére.

Az új államfő számára "Franciaország a világ elnyomottai mellett lesz", mert "ez Franciaország üzenete, ez Franciaország identitása, ez Franciaország történelme".

Nicolas Sarkozy - aki hivatalosan május 16-tól veszi át az államfői posztot Jacques Chiractól - pár napra egy apátságba vonul vissza kipihenni a választási küzdelem fáradalmait és felkészülni az elnöki feladatokra.Royal elismerte vereségét

Royal nem sokkal az előrejelzés közzététele után elismerte vereségét.

"A népakarat döntött, kívánom, hogy a következő köztársasági elnök sikeresen teljesítse küldetését" - jelentette ki Ségolene Royal szocialista szimpatizánsok gyűrűjében Párizsban, aki egyúttal megköszönte a támogatást a rá szavazó körülbelül 17 millió választónak.

"Valami elindult és többé nem állhat meg ... Amit együtt kezdtünk el, együtt is fogjuk folytatni. Számíthattok rám a baloldal megújulásának elmélyítésében" - tette hozzá papírról olvasott ötperces beszédében a szocialista jelölt, aki hangsúylozta: vállalja a felelősséget, amely mostantól rá hárul.

"A baloldal még sohasem volt ennyire gyenge"


Ezzel egy időben Dominique Strauss-Kahn egykori szocialista gazdasági és pénzügyminiszter - akit lehetséges kormányfőként emlegettek Royal államfővé választása esetén - a France 2 közszolgálati televízió élő adásában úgy fogalmazott, hogy a baloldal még soha ennyire nem volt gyenge.

A politikus önmagát tartaná alkalmasnak a "szociáldemokrata megújulás" elindításához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×