eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hiába kandikáltak ki lábujjai, nem akar lemondani

Továbbra sem csitul a Világbank elnöke körüli botrány, és bár a bankon belül és kívül egyre többen követelik lemondását, Paul Wolfowitz úgy látszik, nem akar távozni.

A hatvanhárom éves, lengyel zsidó emigráns családból származó politikust sokan Washington legnagyobb hatalmú szürke eminenciásának tartják. A neokonzervatív Wolfowitz az idősebb és az ifjabb George Bush kormányában is szolgált, különféle hadügyminisztériumi és külügyi beosztásokban, és mindkét iraki háború tervezésében komoly, mások szerint meghatározó szerepe volt.

Paul Wolfowitz másfél éve vezeti a Világbankot, amelynek elnökét a bank igazgatótanácsa választja meg a mindenkori amerikai elnök javaslatára.

A bankelnök akkor került először a média figyelmének középpontjába, amikor idén januárban egy török mecsetben a szokásoknak megfelelően levette a cipőjét, és mindkét zoknijából kikandikált a nagylábujja.

Ezek a fotók bejárták a világot, de a csupán kellemetlen incidenst áprilisban követte az a hír, hogy Wolfowitz a szintén a Világbanknál dolgozó arab származású barátnőjének 65 ezer dolláros fizetésemelést adott.

A hír hallatán a bank alkalmazottai többször is tiltakoztak hivatalban maradása ellen, múlt héten pedig a bank etikai bizottsága indított ellene vizsgálatot.

Wolfowitz a bizottság előtt egy washingtoni sztárügyvéddel jelent meg és egyelőre úgy tűnik, nem akar távozni. Ezzel nehéz helyzetbe hozta a bank igazgatótanácsát, amelynek tagjai azt szeretnék, ha az elnök önként mondana le hivataláról.

Amerikai elemzők szerint az ellene folyó vizsgálatnak egyéni sorsánál nagyobb a tétje. Egy íratlan szabály szerint ugyanis a Világbank elnöke amerikai, a Nemzetközi Valutaalapé pedig európai. Ha viszont Wolfowitz, így vagy úgy, de mindenképpen botrányos körülmények között kénytelen távozni, az amerikai elnök számára legalábbis kellemetlen lesz újra egy honfitársát jelölni a tisztségre.

A szegénység felszámolásáért 1946-ban létrehozott Világbank éves működési költsége - beleértve a tízezer alkalmazott fizetését - meghaladja az évi egy milliárd dollárt. Wolfowitz éves fizetése 400 ezer dollár, vagyis közel hetvenhárom millió forint.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×