eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Aztán elkezdtem vért köhögni" - nyilvánosak a legendás naplók

Két évtizeddel hivatali idejének lejárta után nyilvánosságra hozzák Ronald Reagan naplóit, amelyeket elnöksége idején vezetett. A már közölt kivonatokban olvashatunk az ellene elkövetett merényletről, a közel-keleti válságról és a Margaret Thatcher brit miniszterelnökkel való kapcsolatáról.

A Fehér Házban nyolc évet töltő Ronald Reagan feljegyzéseit öt kötet őrzi.

A Vanity Fair magazinban olvasható szemelvényben több helyén is megcsillan a korábban színészként dolgozó politikus humora: "A titkosszolgálati jelentések szerint Castro nagyon aggódik miattam. Én nagyon aggódom, hogy nem tudunk semmi olyannal előrukkolni, ami igazolná az aggodalmát".

Ronald Reagant lenyűgözte Margaret Thatcher, a brit miniszterelnök 1981-es washingtoni látogatása után az elnök több bejegyzésben is dicsérte a Szovjetunióval szembeni és a kormányzat karcsúsítása melletti elkötelezettségét.

Egyetlen időszak maradt ki a feljegyzésekből: az ellene 1981. március 30-án elkövetett merényletet követő hetek.

"Ütést éreztem a hátamban, ami elképzelhetetlenül fájdalmas volt. Leültem a szék szélére, szinte megbénulva a kíntól. Aztán elkezdtem vért köhögni..." - írta később.

Az elnök sokat foglalkozott az arab-izraeli konfliktussal is. 1981. június 7-én ezt vetette papírra: "Most kaptam a hírt, hogy az izraeliek lebombázták Irak nukleáris reaktorát. Arra gondoltam, hogy közel van az Armageddon".

Ronald Reagan beszámolt Károly herceg washingtoni látogatásáról is: "A személyzet egyik tagja teát hozott neki, de amerikai stílusban készítette el, és a filter még a csészében volt. Sokáig tartotta a kezében a csészét, majd letette, rám nézett és azt mondta: nem tudom mit kell ezzel csinálni."

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×