eur:
397.07
usd:
359.71
bux:
71919.84
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Szigorított határellenőrzés a szovjet emlékmű áthelyezése miatt

Biztonsági kordont emelt csütörtök reggel az észt rendőrség a tallinni városközpontban lévő második világháborús szovjet emlékmű köré, ami azt jelzi, hogy megkezdődtek az emlékmű és mellette lévő sírkert áthelyezésének előkészületei.

Helyszíni beszámolók szerint 200-300 rohamrendőr érkezett a helyszínre: lezárták az emlékműhöz vezető utcákat és biztonsági kerítést emeltek a szobor köré.

Andrus Ansip miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a közeli napokban megkezdik a sírkert és az emlékmű - egy szovjet katonát ábrázoló bronzszobor - áthelyezését a belvároson kívül eső katonai temetőbe.

A munkálatok körülbelül két hetet vesznek igénybe. Az észt határőrség a rendzavarásoktól tartva megszigorította a határellenőrzést, a rendőrség pedig erősítést küldött a fővárosba.

Észtország lakosságának egyharmadát kitevő orosz ajkúak élesen ellenzik az áthelyezést, és fogadkoznak, hogy megakadályozzák a jobbközép kormány tervének végrehajtását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter súlyos következményekkel fenyegette meg Észtországot, ha a kis balti állam kormánya véghezviszi tervét. Moszkva szerint a szobor áthelyezésével az észt hatóságok meggyalázzák a fasizmus ellen harcoló szovjet katonák emlékét.

Tallinn viszont ezt cáfolja, és azt állítja: a szobor közrendészeti problémává vált, mert az észt és az orosz nacionalisták célkeresztjébe került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 11:52
×
×
×
×