eur:
397.07
usd:
359.71
bux:
71919.84
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Egyre élesedik az orosz-amerikai ellentét

Szerződésben vállalt kötelezettségei betartására szólította fel Oroszországot az amerikai külügyminiszter, miután az orosz elnök az 1990-es, a hagyományos fegyveres erők korlátozásáról szóló szerződés végrehajtásának felfüggesztéséről beszélt.

Condoleezza Rice azután figyelmeztette Oroszországot, hogy az orosz államfő azt mondta: felfüggesztik az európai hagyományos fegyveres erők korlátozásáról 1990-ben kötött szerződés végrehajtását.

Vlagyimir Putyin ezt főként az amerikai rakétavédelmi rendszer tervezett, kelet-európai telepítésével indokolta.

A bejelentéssel összefüggésben a NATO is magyarázatot várt Oroszországtól. Jaap de Hoop Scheffer, az észak-atlanti szövetség főtitkára Oslóban hangsúlyozta: azt várja, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter magyarázatot ad az intézkedésre a NATO-tagállamok külügyi vezetői és moszkvai kollégájuk találkozóján.

Vlagyimir Putyin azt mondta: a moratórium addig marad érvényben amíg valamennyi NATO-tagállam ratifikálja a dokumentumot. Jaap de Hoop Scheffer erre reagálva közölte: a tagországok csak akkor hagyják jóvá a szerződés módosított változatát, ha Oroszország teljesítette vállalt kötelezettségeit.

A NATO és Oroszország csütörtök este Oslóban megkezdődött tanácskozásának fő témája az európai hagyományos fegyverzetre vonatkozó szerződés, valamint az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 11:52
×
×
×
×