eur:
397.01
usd:
359.65
bux:
71947.96
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Alaszkai titkokat kínál az oroszoknak Washington

Az Egyesült Államok védelmi minisztere Berlinben kijelentette, hogy Washington felajánlotta Moszkvának a titkos alaszkai és kaliforniai radarrendszer megtekintését, mert ezáltal is erősíteni kívánja Oroszország bizalmát a Kelet-Közép-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer iránt.

Robert Gates Berlinben tájékoztatta német kollégáját a Moszkvában és Varsóban folytatott megbeszéléseiről, egyben pedig elismeréssel méltatta a kancellár közvetítését az Egyesült Államok kelet-közép-európai rakétavédelmi tervét illetően.

Mint kifejtette, Angela Merkel közbelépése nélkül aligha kerülhetett volna sor a hét elején tett moszkvai útjára, amelyen megpróbálta megnyugtatni az orosz kormányt, hogy teljesen alaptalanok a rakétavédelmi tervvel kapcsolatos aggodalmak.

Az amerikai miniszter ismét leszögezte, hogy a rakétaelhárító rendszer kizárólag védelmi célokat szolgál.

Elmondta, hogy a kölcsönös bizalom erősítésére Washington engedélyezné az oroszoknak az alaszkai és kaliforniai radarok meglátogatását.

Gates utalt azonban arra, hogy az ajánlattal kapcsolatban nem számolnak gyors válasszal Moszkvából.

Az orosz haderő parancsnoka a héten kardcsörtető nyilatkozatban ostorozta Washingtont, és hangoztatta, hogy ellenséges célpontnak fogják tekinteni az amerikai rakétaállásokat, ha veszélyt jelentenek Oroszország biztonságára.

A tervek szerint a Cseh Köztársaságba telepítenék a megfigyelőállásokat, míg lengyel földön állítanák hadrendbe a rakétaelhárító ütegeket.

A berlini tanácskozáson német védelmi miniszter köszönetet mondott amerikai kollégájának, hogy Washington a tervezett intézkedéssel az egész Európa számára védelmet akar biztosítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 11:52
×
×
×
×