eur:
397.61
usd:
360.12
bux:
72228.61
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Belga előrejelzés: Sarkozy-Royal párharc lesz az elnöki posztért

A belga kereskedelmi televízió, az RTL-TVI vasárnap esti jelentése szerint Nicolas Sarkozy, a kormányon lévő jobboldali Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltje és Ségolene Royal, az ellenzéki Szocialista Párt (PS) jelöltje jutott tovább a francia elnökválasztások két hét múlva esedékes, döntő fordulójába.

A tv-csatorna esti híradója szerint Sarkozy 30,8 százalékot, Royal pedig 25,8 százalékot kapott a vasárnapi első fordulóban. A harmadik helyen e becslés szerint a centrista Francois Bayrou végzett 17,8 százalékos eredménnyel, s csak negyedik lett a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, Jean-Marie Le Pen (11,2 százalék).

Az öt évvel ezelőtti, legutóbbi köztársasági elnökválasztás nagy meglepetéseként Le Pen az első fordulóban megelőzte a szocialisták akkori jelöltjét, Lionel Jospint, és ő vívta a második fordulót Jacques Chirackal.

A belga médiát nem kötik a franciaországi szabályok, ezért már jó előre beharangozta, hogy még az este 8 órás urnazárás, azaz az első franciaországi bejelentések előtt nyilvánosságra hozza majd az exit-pollok eredményeit. Ezt tette az RTL-TVI is.

Ugyanakkor ennek köszönhetően a belga hírközlő szervek internetes oldalai vasárnap kora este óta egyszerűen elérhetetlenek: olyan sokan (nyilván főleg franciák) próbálják megnézni az első becslésekről szóló híreket, hogy a szerverek nem tudják fogadni a rohamot, és lefagytak.

Címlapról ajánljuk

Ilyen Budapestet szeretne Karácsony Gergely - terveiről nyilatkozott a főpolgármester

Otthonosabb, zöldebb és szolidárisabb Budapestet szeretne az október 1-jén kezdődő új főpolgármesteri ciklusában Karácsony Gergely. A városvezető az InfoRádióban a paralimpikonok budapesti fogadásán arról is beszélt, hogy egy olimpiai és paralimpiai rendezést össze lehetne kötni a főváros teljes akadálymentesítésével 2036-ra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Hatalmas támadás érte Moszkvát, lehengerlő offenzíva zajlik Vuhledárnál - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas támadás érte Moszkvát, lehengerlő offenzíva zajlik Vuhledárnál - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Ma hajnalban jelentős dróntámadás indult Oroszország fővárosa, Moszkva ellen, a légvédelem 14 ukrán robotgép lelövését jelentette. A régióban legalább egy lakóház lángra kapott és három repteret is lezártak az orosz hatóságok. Közben az orosz hadsereg jelentős offenzívát folytat a donyecki Vuhledár térségében, a kisváros térségében több települést is elfoglaltak az elmúlt napokban, a cél a megerősített védelmű ukrán városka bekebelezése. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború keddi eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×