eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Villepin: Irakban összetört az Egyesült Államok imázsa

Dominique de Villepin francia kormányfő szerint az iraki háború összetörte az Egyesült Államok imázsát és ha Washington egy éven belül nem vonja ki csapatait a közép-keleti országból, a válság minden bizonnyal tovább súlyosbodik.

Villepin az amerikai Cambridge-ben a Harvard egyetemen tartott pénteken este vitával egybekötött angol nyelvű előadást.

A francia miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy "egyetlen ország sem kényszerítheti rá egyedül a többiekre az új világrendet".

Elismerte, hogy "az Egyesült Államok továbbra is a világ első számú hatalma, mind katonai, mind gazdasági, mind a technológiai képességek tekintetében és vonzerő, mint életmód-minta is.

Üzent az amerikaiaknak és az irakiaknak is

Ugyanakkor Villepin szerint az iraki háború tönkretette az Egyesült Államok imázsát és megrongálta az egész Nyugatét. Éppen ezért ideje annak, hogy az Egyesült Államok és Európa összefogjanak, hogy visszanyerjék más népek tiszteletét és csodálatát."

Ezzel kapcsolatban Villepin hangsúlyozta: az Egyesült Államok érdeke nem egy alávetett, hanem egy erős, felelős Európa egyenrangú partnersége.

Ugyanakkor felszólította az irakiakat is, hogy tegyenek lépéseket a nemzeti megbeszélés felé, ennek szellemében részesülhessenek a hatalomból mindazok, akik lemondanak az erőszakról.Nem a hadsereg az USA fő erőssége

A francia kormányfő, aki 2003-ban még külügyminiszterként volt részese az iraki megszállással szembeni párizsi elutasításnak, figyelmeztetett: Washingtonnak jobban figyelembe kell vennie a világ realitásait és rá kell jönnie, hogy fő ereje nem a hadseregében van.

A közel-keletről szólva Villepin egy palesztin állam mielőbbi létrehozását szorgalmazta, amelynek menetrendjét olyan rövid távú állomásokból kell felépíteni, amelyek segítenek Izrael és a palesztinok közti bizalom helyreállításában.

Olyan nemzetközi konferenciát sürgetett, amely rögzítené a rendezés kereteit, és amelyben részt vennének a közel-keleti térség olyan mérsékelt arab országai, mint Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia. Egyúttal síkra szállt a palesztinoknak nyújtandó segélyek teljes helyreállítása mellett.

Dominique de Villepin elfogadhatatlannak nevezte, hogy Irán atomfegyverrel rendelkezzen, ugyanakkor a diplomáciai megoldás mellett foglalt állást.

Úgy vélekedett, hogy ideje lenne létrehozni egy "igazi ENSZ-hadsereget", amely ténylegesen képes lenne a béke fenntartására a világban.

Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×