eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Németországot is komoly terrorveszély fenyegeti

Németországot komolyabban fenyegeti a terrorveszély, mint erre az eddigi hivatalos nyilatkozatok utaltak. Az elmúlt napokban ugyanis a berlini kormányhoz két fenyegetést is intéztek szélsőséges iszlám csoportok. Míg a korábbi üzenetben két Irakban foglyul ejtett német túsz szabadon engedését az Afganisztánba vezényelt német katonák kivonásától teszi függővé, a későbbi már merényletekkel fenyegetőzött, ha nem rendelik haza a német erőket Afganisztánból.

A dél-amerikai körúton tartózkodó Horst Köhler német államfő tegnap drámai hangú televíziós beszédben kérte az iraki emberrablókat, hogy engedjék szabadon két német túszukat, egy 61 éves asszonyt és 20 éves fiát.

Az elnök ugyanakkor tudtára adta a terroristáknak: szó sem lehet követelésük teljesítéséről, azaz Németország nem vonja ki csapatait Afganisztánból.

Horst Köhler nyilatkozata mintegy válasz volt a Kalifátus Hangja nevű szélsőséges iszlám
szervezet követelésére is.

Az internetre feltett, meglepően profi módon készült videófelvételen a Kalifátus Hangja arra figyelmeztette a berlini kormányt, hogy véres merényletekkel kell számolnia, ha nem vonja ki haladéktalanul Afganisztánba küldött fegyveres erőit.

A Financial Times című lap értesülése szerint a bűnüldöző hivatal különleges biztonsági óvintézkedéseket javasolt a kormánynak, mert megítélése szerint jelenleg Németországot csaknem ugyanolyan komolyan fenyegeti a terrorveszély, mint az Egyesült Államokat vagy Izraelt.

A Financial Times közlését a belügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó se cáfolni, se pedig megerősíteni.

A lap idézett biztonsági szakértőket, akik utaltak arra, hogy a Kalifátus Hangjának üzenete alighanem úgynevezett beágyazott, vagy már Nyugaton felnőtt terroristák közreműködésével készülhetett, és mint a londoni metrórobbantások is bizonyították, ők nagyobb veszélyt jelenthetnek Németországra is, mint az Irakból fenyegetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×