eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Összeverték az ellenzéki politikust

Intenzív osztályon kezelik a zimbabwei ellenzék vezetőjét, miután a hétvégén rendőrök verték össze, majd letartóztatták. Az évtizedek óta hatalmon lévő Robert Mugabe elnökkel szembenálló Morgan Tzvangirai pártja szóvivője szerint koponyatörést szenvedett el. Mugabe elnököt diktatórikus vezetési stílusa miatt évek óta bírálják az európai államok, ám ő azzal vág vissza, hogy a volt gyarmattartóknak nincs erkölcsi alapjuk a kritikára.

Fehér farmerek elüldözése, hiperinfláció, a kormányra szavazók segélyezése és az ellenzék kiszorítása - eddig általában erről lehetett hallani, ha a Robert Mugabe elnök által vezetett Zimbabwe bekerült a nemzetközi híradásokba.

Bár a legutóbbi választásokon nyugati mércével gyanúsan nagy többséggel választották újra az államfőt, a hatalom eddig nem ragadtatta magát olyan látványosan erőszakos akcióra, mint a hétvégén.

A rendőrök a Demokratikus Változásért Mozgalom 49 aktivistáját tartóztatták le egy nagygyűlésen, majd összeverték őket. Amikor az ellenzék vezetője a rendőrőrsre sietett, hogy megnézze, mi történt velük, őt is bántalmazták.

A brutalitást nem is próbálták titkolni, mivel, amikor a hét elején bíróság elé vitték őket, jól látszottak a sérülések. Sokaknak eltört a karja, Morgan Zvangirai pedig felpuffadt szemmel és sebekkel az arcán jelent meg.

Az ellenzéki vezető, aki vérátömlesztést is kapott egy kórházban, azt mondta: a brutalitás jól jelzi, hogy a Mugabe-rezsim milyen kétségbeesetten ragaszkodik a hatalomhoz, ugyanakkor a harc folytatására szólított fel.

A hétvégi, sokkoló jelenetek előzménye az volt, hogy az ellenzék annak ellenére nagygyűlést tartott, hogy a hatóságok betiltották a politikai tömegrendezvényeket. Az ellenzékiek, állításuk szerint összetűztek a rendőrökkel, miután azok agyonlőttek egy aktivistát.

A zimbabwei kormányt még a bírálatoktól általában tartózkodó szomszéd, Dél-Afrika is kritizálta az eset kapcsán. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ-főtitkár sokkal határozottabb hangnemben tiltakozott.

Az afrikai országban egyre nagyobb az elégedetlenség a gazdasági válság miatt: itt a legmagasabb az infláció a világon, 1.700 százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×