eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Ha nem tetszik, keressenek más kormányt maguknak"

Romániában úgy tűnik, nem oldotta, hanem szította a belpolitikai feszültségeket az a tény, hogy a kormány május 13-ról őszre halasztotta az Európai Parlamenti választásokat.

Romániában talán élesebb az ellentét a két vezető kormánypárt között, mint a kormánykoalíció és az ellenzék pártjai között. A miniszterelnök hétfőn az ellenzéki pártok támogatásával, és a két koalíciós partner akarata ellenére döntött arról, hogy halasszák őszre az eredetileg május 13-ára már kiírt európai Parlamenti választásokat.

A kormányfő azzal indokolta döntését, hogy a jelenlegi feszült belpolitikai helyzet nem teszi lehetővé a választások lebonyolítását. Az ellenzéki szociáldemokrata párt ugyanis Traian Bãsescu államfő felfüggesztését kezdeményezte, az államfő pedig népszavazás kiírását indítványozta az egyéni választókerületes választási rendszer bevezetése ügyében.

A választások időpontja ügyében annyira kiéleződtek az ellentétek, hogy a demokrata párti belügyminiszter és igazságügy-miniszter megtagadta, hogy aláírja a halasztásról szóló kormányrendeletet.

A liberális miniszterelnök azt vágta a fejükhöz: ha nem tetszik a rendelet, keressenek más kormányt maguknak. A távozásra való burkolt felszólítás ellenére a demokrata párt elnöke közölte, nem lépnek ki a kormányból.

A kormánynak egyébként bő másfél év van még hátra a mandátumából, a koalíció azonban már most nem rendelkezik a többség támogatásával a parlamentben. A négyes koalíció legkisebb pártja, a Konzervatív Párt ugyanis decemberben kilépett a kormányból.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az egymást püfölő koalíciós felek közül elsősorban a liberálisokkal alakított ki jobb kapcsolatot, a választások ügyében azonban a demokraták álláspontját támogatta.

A szövetség egyébként kedden adta le a választási bizottságnál az indulását támogató 322 ezer választó aláírását. Tőkés László egyéni jelöltségét 135 ezren támogatták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×