eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A német kancellár az AIDS elleni küzdelmet tekinti legfontosabb feladatának

Brémában hétfőn kétnapos nemzetközi értekezlet kezdődött a szerzett immunbetegeségről. Angela Merkel kancellár közölte, hogy az Európai Unió soros elnökeként egészségügyi téren az AIDS elleni küzdelmet tekinti legfontosabb feladatának.

A brémai konferenciát megnyitó beszédében a német egészségügyi miniszter kifejtette, hogy az Európai Unió soros elnökeként a berlini kormány a betegség megelőzését célzó intézkedések uniós szintű összehangolását szeretné elérni és azon fáradozik, hogy a tünetek elfajulását tompító kezelés mindenki számára hozzáférhetővé váljék.

A nemzetközi egészségügyi szervezet, a WHO becslése szerint világszerte jelenleg csaknem 40 millióan hordozzák az AIDS-vírust. A fertőzöttek száma alig egy év alatt közel 4 millióval nőtt.

A kór jelenleg főként Kelet- és Közép-Ázsiában, továbbá Kelet- Európában terjed rohamléptékkel. Feltűnő, hogy az újonnan fertőzöttek körében egyre magasabb a nők aránya, ami Afrikában eléri a 60 százalékot.

Kiváltképpen aggasztó tény, hogy csaknem 2 és fél millió gyermek szenved a szerzett immunbetegségben. Tavaly csaknem 3 millióan haltak meg szerzett immun- betegségben.

A fertőzés után a tünetek általában csak évekkel később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust, ami az immunrendszer sejtjeit, a T limfocitákat pusztítja, ezért szinte mindig halálhoz vezet.

Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de nagymértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását.

Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 14:15
×
×
×
×