eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Kínos tények, amiket titokban akartak tartani

Nagy-Britanniában törvény szabályozza az információáramlás szabadságát. Ezt ki is használják az állampolgárok és az újságírók is. Így tett a The Times is, amely ezúttal olyan tényeket gyűjtött össze, amelyeket az államapparátus szívesen titokban tartott volna. Az inforadio.hu ezekből szemezgetett.

1. Miniszterek és képviselők több ezer fontot költöttek taxira, derül ki az összesen 5.9 millió fontos (2 milliárd 212 millió forintos) utazási költségeket tartalmazó listából.
2. A Thatcher-kormány delfinekkel akarta megkeresni a Loch Ness-i szörnyet.
3. Több, védettséggel rendelkező külföldi diplomatát gyanúsítottak nemi erőszakkal, gyermekmolesztálással és gyilkossággal nagy-britanniai tartózkodásuk idején.
4. A politikusok évente 2,2 milliárd fontot (825 milliárd forintot) költenek el az adófizetők pénzéből menedzsmenttel kapcsolatos privát tanácsadóikra.
5. A társadalombiztosítás évente több ezer nőnek fizet különböző (mellnagyobbító, orr-) plasztikai műtéteket.
6. Az adóellenőrök rendszeresen jutalmat kapnak az általuk beszedett büntetések után.
7. Tony Blair miniszterelnök hat év alatt közel 2000 fontot (7,5 millió forintot) költött az adófizetők pénzéből kozmetikumokra.
8. A kormányfő az adófizetők pénzén adott fogadást vidéki otthonában olyan hírességeknek, mint Elton John.
9. A londoni rendőrség 74 tagja büntetett előéletű.
10. A kormány Károly walesi herceg és Diana hercegnő válásakor azt állította a trónörökösnek, hogy esetleges házassága Camilla Parker Bowles-szal (jelenlegi feleségével) törvénytelen lenne.11. A háború utáni Németországban létezett egy titkos, a koncentrációs táborokra emlékeztető brit kínzóprogram.
12. Negyven évvel ezelőtt Izrael Nagy-Britannia segítségével jutott hozzá első atombombájához. A britek 20 tonna nehézvizet adtak el az izraelieknek.
13. A tinédzserek terhességét megakadályozni kívánó program keretében a társadalombiztosítás 13 éves kislányoknak adott fogamzásgátló injekciókat és beültetéseket. Ennek eredményeképpen a kislányok három évre terméketlenek lettek.
14. A miniszterelnök 2002 óta több mint 1,2 millió fontot (450 millió forintot) költött utazásokra a királyi család és a kormány számára fenntartott repülőgépen.
15. Az angol és a walesi rendőrség évi 21 millió fontot (7,9 milliárd forintot) költ tolmácsokra.
16. Több mint ezer, 14 év alatti kislány esett át abortuszon egy év alatt.
17. Alastair Campbell miniszterelnöki médiatanácsadó szerint jópofa, "dilis" ötlet lett volna, ha Tony Blair 2003-ban megjelenik a Simpson-családban Nagy-Britanniát népszerűsítve.
18. Hat brit katonai rendőr veszítette életét Irakban azért, mert a közelben tartózkodó erősítés túl veszélyesnek tartott volna egy mentőakciót.
19. DNS-tesztek bizonyították, hogy 1998 óta 3034 férfit köteleztek téves apasági vizsgálat miatt gyerektartási díj megfizetésére. Az általuk fizetett összeget az adófizetők pénzén kellett megtéríteni.
20. Robert Maxwell sajtómágnás ellen háborús bűnök miatt folyt vizsgálat és a rendőrség a kihallgatását tervezte közvetlenül azelőtt, hogy yachtjáról a tengerbe esett és megfulladt.21. A legtöbb Európai Uniós mezőgazdasági támogatást a gazdag földbirtokosok kapják.
22. Évente több mint 300 újszülött lesz agykárosodott, mert a nem megfelelő körülmények miatt születéskor kevés oxigénhez jut az agyuk.
23. A háborús övezetekből visszatérő koalíciós erők fegyvereket és muníciót csempésznek be Nagy-Britanniába.
24. A vezető brit gyorséttermi láncok egységeit az egészségügyi felügyelők 'szélsőségesen rossznak' minősítették.
25. Az illegális bevándorlók kedvenc módszere az, hogy feliratkoznak egyetemi kurzusokra, ezzel vízumhoz jutnak, majd nem jelennek meg az oktatáson.
26. A miniszterelnök felesége, Cherie Blair lett az első olyan kormányfői házastárs, aki személyes használatra kormányzati autót és sofőrt kapott.
27. Egy év alatt több mint 300 fegyvert, így légpisztolyokat, kardokat és egy házilag kialakított lángszórót koboztak el iskolás gyerekektől
28. Több mint 700 nővért és orvost ellen indult fegyelmi eljárás munkahelyi italozás és kábítószer-fogyasztás miatt az elmúlt 10 évben.
29. Egy év alatt több száz 10 éves gyerek ellen indult eljárás szexuális erőszak, rablás, testi sértés és rendőr bántalmazása miatt.
30. Az 1980-as évek iskolai étkeztetése lehet a felelős három fiatal walesi halálért, akik a kergemarhakór emberi változatában vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×