eur:
389.96
usd:
363.93
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nyugdíjazzák az agyonlőtt elnök hajóját - képgaléria

Megpecsételődött az amerikai haditengerészet utolsó előtti hagyományos meghajtású repülőgép-hordozója, a USS John F. Kennedy sorsa: a tragikus sorsú elnökről elnevezett hadihajót nyugdíjazzák.

A 82.500 tonnás repülőgép-hordozó 2004 óta nem vett részt bevetésen, a törvényhozók a 2006-os védelmi költségvetés tárgyalásakor azonban még elutasították a hadrendből való kivonását.

Mostanra megváltozott a véleményük, amiben jelentős szerepet játszott az az előterjesztés, amely több mint kétmilliárd dollárra becsülte a hajó újbóli harckésszé tételének költségeit.

Utolsó bevetése óta a Kitty Hawk-osztáyú anyahajó a haditengerészeti pilóták képzését szolgálta, a most megkötött szerződéssel azonban eldőlt, hogy a Kennedy hamarosan nem lesz több egy hatalmas fémdarabnál.

A hadrendből való kivonást megelőző munkákra a Florida állambeli Earl Industries LLC vállalat kapott megbízást, a szerződés értéke 15,3 millió dollár (mintegy 3 milliárd forint).

Ennek során leszerelik a fedélzeti berendezéseket, köztük a szivattyúkat, katapultokat, felvonókat, dízelgenerátorokat, valamint a hajó- és repülőgép-darukat. Leeresztik a folyadékokat is: a hűtővizet, a speciális tűzoltóanyagot, a kenőolajat és az üzemanyagot.

A munkát a Mayport hajógyárban végzik majd el, és a tervek szerint 2007 augusztusában végeznek vele.

A 40. aktív évét nem éri meg

Az Egyesült Államok 35. elnökéről, John F. Kennedy-ről elnevezett hajó gerincfektetésére 1964. október 22-én került sor a Newport News hajógyárában, és hivatalosan 1968. szeptember 7-én nyilvánították hadrendben állónak.

A Kennedy kivonása után az osztály névadója, a USS Kitty Hawk lesz az egyetlen, nem nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az amerikai haditengerészetben.

Néhány éven belül azonban minden bizonnyal ezt a hadihajót is nyugdíjazzák, miután a Nimitz-osztály tizedik tagját, a jelenlegi amerikai elnök apjáról elnevezett USS George H. W. Bush-t szolgálatba helyezik.

Az amerikai haditengerészet aktív hordozói a Kennedy kivonása után a következők lesznek: Kitty Hawk, Enterprise, és a Nimitz osztály kilenc tagja: Nimitz, Dwight D. Eisenhower, Carl Vinson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, George Washington, John C. Stennis, Harry S. Truman, Ronald Reagan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×