eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még a karját is leborotválta, hogy ne tűnjön fel senkinek

Nőnek öltözve, burkában menekült az a férfi, akit a brit rendőrség azzal vádol, hogy egyike volt a 2005 júliusi, meghiúsult robbantásos merénylet előkészítőinek. A férfi mindenre gondolt, még a szőrt is leborotválta kezeiről.

Jaszin Hasszán Omár a muzulmán nők viseletében, burkában menekült Londonból a félresikerült robbantási kísérlet másnapján, amelyet a vádak szerint ő és öt társa készített elő.

A férfiról felvételt készített több köztéri kamera is. A filmet a bírósági tárgyalás során mutatták be.

Nőnek akart látszani

A képeken látszik, ahogy a 26 éves Omár tetőtől talpig burkába burkolózva, karján egy fehér táskával sétálgat az egyik észak-londoni buszállomáson, majd beszáll egy odaérkező autóba.

"Nem akartam feltűnni, mert rettegtem. Úgy akartam kinézni, mint egy nő, ezért úgy is öltöztem" - vallotta a férfi, aki beismerte, hogy leborotválta a szőrt a karjáról és a kézfejéről, hogy még véletlenül se keltsen gyanút.

Maga is megijedt a pukkanástól

A férfira július 27-én találtak rá egy birminghami házban. Amikor a különleges egység elektromos sokkolókkal és gépkarabélyokkal felszerelt tizenkét tagja betört az épületbe, Omárt csaknem lelőtték, mert azt hitték, robbanószer van nála.

A férfit Londonban hallgatták ki, ahol tagadta, hogy olyasmi lett volna a birtokában, amivel embereket lehet ölni.

"Nem tudtam, mit csinálok. A metróállomáson voltam, amikor a bomba beindult, és pukkant egyet. Egyik megállóból a másikban metróztam. Nem tudtam, hogy az a valami működésbe lép majd. Nem akartam senkit bántani és nem én csináltam a robbanószert" - mondta Jaszin Hasszán Omár a bíróság előtt.

A férfi azt állította: valaki megbízta, hogy menjen egy hátizsákért egy sikátorba. Később kiderült, hogy a zsákban robbanószer volt, ami azonban besült.

"Festegettek"

Omár beismerte, hogy a július 21-ei öngyilkos merényletkísérlet előtt Ramzi Mohammednél aludt, aki a vádak szerint egyike volt a július 5-ei robbantások végrehajtóinak, azonban kijelentette: csupán a férfi házát festették ki, aki házasodni készült.

"Nem küldetésen voltam. Nem én aktiváltam azt az izét" - mondta Jaszin Hasszán Omár az őt kihallgató terrorelhárító tiszt kérdésére.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×