eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hibás DNS-tesztek miatt kétszáz bűnügyet vizsgálnak újra

Mintegy kétszáz bűnügyet, köztük egy nagy felháborodást kiváltó gyilkosságot is újra ki kell vizsgálni Nagy-Britanniában, mert félő, hogy a törvényszéki szakértők hibásan értékelték ki a DNS-mintákat.

A bejelentés nagy visszhangot keltett az Egyesült Királyságban, ahol 3,7 millió ember DNS-mintáját gyűjtötték már össze az adatbázisba, köztük olyanokét is, akik soha nem kerültek szembe a törvénnyel.

Az emberi jogi szervezetek bírálataival szemben a miniszterek minden esetben kijelentik, hogy ez az adatbázis létfontosságú a súlyos bűncselekmények elkövetőinek elfogásához.

Ezt az érvelést azonban aláássák azok a tévedések, amelyekre a közelmúltban derült fény.

A törvényszéki szakértők 2000. és 2005. között a magánlaboratóriumokétól eltérő vizsgálati technikát alkalmaztak, ennek eredményeképpen nem ismertek fel minden egyezést a hozzájuk érkező vér-, nyál- és ondóminták, valamint az adatbázis között.

A rendőrség hivatalosan az új technikák alkalmazása körüli bizonytalansággal magyarázza a tévedéseket, az ellenzék szerint ugyanakkor ez nem mentség arra, hogy emiatt veszélyes bűnözők maradhattak szabadlábon.

A törvényszéki intézet szóvivője szerint száz és kétszáz között lehet azoknak az eseteknek a száma, amelyeknél az új vizsgálat kimutatja majd az egyezést a DNS-minták között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×