eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Németországban is bevezetnék a minimálbért

Németországban már jó ideje folyik a vita minimálbér bevezetéséről. Most a munkaügyben illetékes miniszter tervet dolgozott ki, amelynek értelmében nettó 5 euró lesz az óránkénti munkabér alsó határa.

Kormányköröket idézve a kölni Stadt-Anzeiger című lap beszámol arról, hogy a koalíción belül egyetértés mutatkozik a korábban annyit vitatott minimálbér bevezetéséről. Erre vall, hogy Franz Müntefering munkaügyi miniszter tervet dolgozott ki, amelyet a jövő hónap közepén terjeszt a törvényhozás elé.

Eszerint 5 euróban szabnák meg az órabér alsó határát. Az ilyen összegért dolgozók ezt gyakorlatilag levonás nélkül kapnák kézbe, mert a társadalombiztosítási és egyéb járulékot csaknem maradék nélkül az állam vállalná magára.

Noha mindez újabb terhet róna a költségvetésre, a miniszter arra számít, hogy ezáltal jelentősen visszaszoríthatnák azon állástalanok számát, akik titokban feketemunkából egészítik ki havi bevételüket.

Ezáltal tovább csökkenne a munkanélküliség aránya, következésképpen a költségvetésből is kevesebb segélyt kellene átutalni az állástalanok számára. Az ellenzéki szabad demokraták máris bírálták a tervet, arra hivatkozva, hogy a minimálbér bevezetése ellenkezik a szabad piac feltételeivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×