eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lemond az olasz kormány?

Leszavazták az olasz szenátusban Massimo D,Alema külügyminiszteri beszámolóját.

Mindössze két vokson múlt, hogy a kormánykoalíció többséget kapjon, de a szükséges 160 szavazat helyett csak 158-an fogadták el a beszámolót, amelynek egyik kulcskérdése az afganisztáni olasz misszió fenntartása volt, míg 136 szenátor ellene szavazott, 24-en pedig tartózkodtak.

D,Alema azzal indokolta az afganisztáni olasz jelenlét szükségességét, hogy Olaszország "politikai és civil küldetést teljesít", amely feltétlenül szükséges a közép-keleti ország békéjének megteremtéséhez.

A Prodi-kormánynak csupán egyetlen mandátumnyi többsége van az olasz szenátusban és ezért egy-egy szavazás eredménye nagyban függ attól, hogy miként szavaz a hét örökös szenátor.

D,Alema még a szavazás előtt közölte: amennyiben a felsőház a beszámoló elfogadása ellen szavaz, akkor a kormány benyújtja lemondását.

A szavazás után több jobboldali szenátor a kabinet lemondását követelte, a Palazzo Madama üléstermében olyan fokon szabadultak el az indulatok, hogy Pierluigi Castagnetti soros házelnök kénytelen volt elrendelni az ülés felfüggesztését.

Közben D,Alema több miniszterrel egyetemben a miniszterelnöki hivatalba, a Chigi-palotába sietett, ahol Romano Prodi vezetésével válságtanácskozást tartottak.

A szerdai szenátusi voksolás ismét megmutatta, hogy mennyire törékeny a Prodi-kormány külpolitikája. A kabinet egyes lépéseit a koalíción belüli baloldali radikálisok, kommunisták és zöldek is vitatják.

Ez utóbbiak az Afganisztánban állomásozó mintegy 2.000 olasz katona hazahívásának pontos menetrendjét követelik a kormánytól, és ellenezik az amerikai hadsereg vicenzai bázisának bővítését.

A bővítés ellen, amelynek Prodi januárban zöld utat adott, a múlt hét végén több mint százezren tüntettek az észak-olaszországi városban.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×