eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bénáznak a titkosszolgálatok, de lehallgatnák a minisztereket

Rengeteg hibát tárt fel a brit titkos- és hírszerző szolgálatok működésében egy vizsgálat. A leggyakoribb tévedés egészen banális: rossz telefonszámot hallgatnak le.

A vizsgált 15 hónapos időszakban több mint négyezer hibát találtak a brit titkosszolgálatok működését elemzők, és a jelek szerint nem tanultak a tévedéseikből az információszerzők, ugyanazokat a bakikat követték el újra meg újra.

A leggyakrabban előforduló melléfogás, hogy rossz telefonszámot táplálnak be a lehallgató készülékbe, de előfordul az is, hogy még azután is átvizsgálják egy ház postáját, hogy a megfigyelt már régen elköltözött onnan.

A jelentés készítői szerint a legtöbb hiba oka az ügynökök túlterheltségében keresendő: sokuknak éjt nappallá téve kell dolgozniuk.

Semmi nem indokolja, hogy ne hallgassanak le politikusokat

A tévedések ellenére a dokumentumot jegyző - egyébként távozóban lévő - biztos sürgeti a brit miniszterelnököt, hogy változtassák meg a parlamenti képviselők és miniszterek lehallgatását megtiltó, 1966 óta érvényben lévő szabályozást.

Sir Swinton Thomas szerint a kivételezés aláássa az alkotmányosságot, és nem indokolja semmi a fenntartását.

A jelentés másik meglepő része a lehallgatás és megfigyelés mértéke: majdnem 800 különböző testület kapott felhatalmazást információk gyűjtésére, köztük a rendőrség, helyi hatóságok, a pénzügyi ellenőrző hivatal, továbbá a nagy értékű csalásokat vizsgáló hivatal. A szolgálatok között 439 ezer információkérést jegyeztek fel a 15 hónapos vizsgálat során.

Emberi jogi szervezetek szerint a mértéktelen információgyűjtés a személyiségi jogok teljes semmibe vételét mutatja.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×