eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Raptorok Okinava felett

Három-négyhónapos, ideiglenes szolgálatra érkezett az Okinava szigetén lévő amerikai támaszpontra az amerikai légierő legmodernebb és legdrágább harci gépeiből, az F-22-esekből kettő. A következő napokban további tíz érkezik.

A radarok számára láthatatlan, Raptoroknak ez az első külföldi bevetésük. A cél az, hogy az amerikai erők bebizonyítsák: "megfelelnek folyamatos csendes-óceáni biztonsági kötelezettségeiknek".

"Kidomborítják a gépek képességeit egy olyan térségben, amelyben a biztonsági egyensúly nagyon összetett, és ezt az egyensúlyt veszélyezteti a kínai és az észak-koreai katonai erő gyors növekedése" - olvasható az amerikai erők közleményében.

Bruce Wright alezredes, a Japánban állomásozó amerikai erők parancsnoka elmondta, hogy miután letelik a gépek ideiglenes külföldi missziója, Alaszkába és talán Hawaiira vezénylik őket.

Kína alig két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy elkészült J-10-es jelű harci gépével, amely a világon az egyik legfejlettebb, noha az amerikaiak szerint technológiailag nem komoly versenytárs.

Az Egyesült Államok eladni is szeretne az F-22-esekből. Japán, amely tervezi, hogy lecseréli kiöregedő F-4-eseit, elvben szóba jöhet vevőként, bár nem valószínű, hogy a Raptort választja, mert túl drágának tartja, és nem kap engedélyt a hazai gyártásra.

Az F-22-eseknek az a különlegessége, hogy utóégető kamra nélkül képesek hangsebesség feletti gyorsaságot elérni.

Emellett a típus nagy hatósugarú, jó manőverező képességű, a radarok számára láthatatlan. Magas előállítási költsége miatt - a fejlesztési költséggel együtt darabonként 350 millió, anélkül 135 millió dollár - azonban visszafogták a gyártását.

Már csak 183 darab előállítását tervezik, míg korábban még 750-ről volt szó. Az Egyesült Államok inkább az F-35-ösök fejlesztésére költ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×