eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Büntetőper indul 25 feltételezett CIA-ügynök ellen

Egy milánói bíró pénteken elrendelte 26 amerikai állampolgár - egy kivételével mind feltételezett CIA-ügynök - bíróság elé állítását egy terrorizmussal gyanúsított egyiptomi származású muzulmán imám Milánóból való elrablásáért.

A perbe fogottak között van az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) római, illetve milánói csoportjának vezetője, Jeff Castelli és Robert Seldon Lady is.

Bíróság elé kell állnia az ügyben az olasz titkosszolgálatok öt alkalmazottjának is, köztük Nicolo Pollari tábornoknak, az olasz katonai hírszerző ügynökség (SISMI) novemberben elbocsátott volt főnökének. A per kezdetének tervezett időpontja június 8.

A vád szerint a CIA ügynökei a SISMI segítségével 2003 februárjában egy milánói utcáról elrabolták az egyiptomi származású Haszan Musztafa Oszama Naszr (más nevén Abu Omar) muzulmán imámot, majd egy észak-olaszországi katonai támaszpontra szállították, ahonnan repülőgépen Németország érintésével Egyiptomba vitték. Naszr azt állítja, hogy Egyiptomban áramütésekkel, verésekkel és egyéb módokon kínozták.

Az előzetes meghallgatáson Nicolo Pollari tagadta, hogy az olasz titkosszolgálatoknak közük lett volna az emberrabláshoz. Kérte perének elhalasztását, arra hivatkozva, hogy azok az iratok, amelyek az ártatlanságát bizonyítják, nem vonhatók be az eljárásba, mert államtitkokat tartalmaznak.

Ez lesz az első olyan per, amelyben mintegy a vádlottak padjára kerül George Bush amerikai elnök terrorizmus elleni háborújának egyik legvitatottabb eleme, a terrorizmussal gyanúsított személyek CIA általi begyűjtése a világ minden tájáról.

Arra sem volt még példa, hogy ennyi amerikai ügynököt egyszerre bíróság elé állítottak volna egy Washingtonnal szövetséges országban, az azonban szinte kizárt, hogy az Egyesült Államok kiadná őket Olaszországnak.

Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot – közölte a hajótársaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×