eur:
394.47
usd:
355.78
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Halálán van a 93 napja éhségsztrájkoló terrorista

Spanyolország viszonylagos stabilitásának felbomlását is eredményezheti az ETA baszk szeparatista szervezet egy tagjának esetleges halála. A férfi kilencvenhárom napja éhségsztrájkol.

Kilencvenhárom napja nem eszik Iñaki de Juana Chaos, aki tizennyolc évet töltött börtönben huszonöt ember meggyilkolásáért. A férfinak a legfrissebb hírek szerint már nincs sok hátra.

Az ETA baszk terrorszervezet tagja, aki az úgynevezett madridi kommandó vezetője volt, akkor kezdett éhségsztrájkolni, amikor egy évvel szabadulása után újabb tizenkét évvel meghosszabbították büntetését, amiért cikkeiben terrorcselekményekkel fenyegetett.

Patthelyzet

Ha de Juana Chaos meghal, a baszk elszakadási mozgalom mártírjává válik, és valószínűleg újabb merényletsorozat kezdődik Spanyolországban.

Amennyiben a baloldali kormány enyhébben lép fel a terrorszervezet kulcsfigurájával szemben, a szocialisták kerülnek mély válságba.

Fenyegetett

Iñaki de Juana Chaost háromezer (!) évre ítélte a bíróság egy merényletsorozat miatt. Eddig tizennyolc évet töltött rács mögött, és azt remélte, hamarosan szabadulhat.

Az ügyészek azonban újabb vádakkal álltak elő, amelyek szerint a terrorista több újságban is terrorcselekmények elkövetésével fenyegetőzött. Bírái szerint de Juana Chaosnak további tizenkét évet kellene ülnie.

Nincs lelkiismeret-furdalása

A férfi még 2006 végén kezdett éhségsztrájkba, miközben a kormány és a szeparatisták között megkezdődtek a béketárgyalások.

Iñaki de Juana Chaos egy ideje a börtönkórházban fekszik. Egy ott készült interjújában elmondta: egyetért a tárgyalásokkal, amelyek megoldhatják a politikai konfliktust Baszkföld, valamint a spanyol és francia tartományok között.

Annak ellenére, hogy látszólag a több mint nyolcszáz áldozatot követelő krízis békés megoldását reméli, a spanyolok nagy része úgy gondolja, a férfi nem mutatott bűnbánatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×