eur:
386.41
usd:
355.43
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Beindult a síszezon a Tátrában

A szlovák hegyekben a nemrégi kiadós havazásnak köszönhetően lényegesen javultak a síelési lehetőségek. A hegyi mentőszolgálat szerint azonban fokozódott a lavinaveszély, főleg a Magas Tátra térségében.

Egy-két alacsonyabban fekvő síközpontot kivéve ma már szinte minden szlovákiai téli üdülőhelyen lehet síelni, elmondható, hogy alapos késéssel bár, de beindult a síszezon.

A hegyi mentőszolgálat legfrissebb jelentése szerint a Magas Tátrában a legutóbbi 24 óra során csaknem 50 centiméter hó hullott. A Lomnici nyeregben 200 centiméter, a Csorba tónal 120 centiméter a hó vastagsága, minden felvonó üzemel.

Az Alacsony-Tátrában is mindenütt eszményi feltételek várnak a téli sportok kedvelőire. A közelmúltbeli nagy vihar ismét fákat döntött ki, de a sípályákat nem veszélyeztette.

Tovább romolhat a helyzet

A Tátra nyugati részében négyesfokú, tehát rendkívül magas lavinaveszélyt hirdettek ki és nem ajánlják a hegyi túrákat sem. Az előrejelzés szerint a következő 48 órában tovább romolhat a helyzet, hisz újabb erős széllökésekre és kiadós havazásra lehet számitani.

A szlovákiai hegyekben a hétvégén telt ház lesz, hisz az iskolákban ma kezdődött a félévi szünet és sokan a hegyekben töltik a vakációt. Jó hír a jeles tanulóknak, hogy a kitűnő bizonyitványt felmutató diákokat a tálei síközpontban, tehát az Alacsony Tátra déli oldalán háromnapos ingyenes síbérlettel jutalmazzák.

Az utakon lassan normalizálódik a helyzet, komolyabb fennakadások nincsenek, bár a hegyi átkelőkön továbbra is korlátozzák a teherjárművek, főleg a 10 méternél hosszabb tehergépkocsik forgalmát. A meteorologusok azonban arra figyelmeztetnek, már szerda estétől újabb hófúvásokra lehet számitani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×