eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orkán után áradástól tartanak

A vihar péntek reggelre átvonult Németország felett, de a széllökések változatlanul erősek és időközben kiadós esőzés indult meg, így feltételezhető, hogy a vihar okozta hatalmas károkat az elkövetkező napokban az árvíz is súlyosbítja majd.

A Kirill nevű orkán máris rekordot döntött, mert az ezredforduló óta Németországban még nem mértek 200 kilométer/óránál erősebb szelet. A vihar az országban eddig több mint tíz halálos áldozatot követelt, a sebesültek száma jóval száz fölött van.

A károk felmérése lassan megkezdődik, és az máris biztosra vehető, hogy több milliárd euró lesz a végső összeg.

Németország történetében először fordult elő, hogy az egész ország területén - csütörtök kora este - le kellett állítani a vasúti forgalmat, így sok ezren töltötték az éjszakát várótermekben, illetve fűtetlen szerelvényekben.

A kicsavart fák nemcsak a vasúti sínekre dőltek rá, hanem magasfeszültségű vezetékekre is, ezért az ország keleti területein mintegy 200 ezer háztartásban még most sincs áramszolgáltatás.

Az utak jó része is járhatatlanná vált, pedig a mentőalakulatok szünet nélkül dolgoznak a forgalom zavartalanná tételén.

Az iskolákban pénteken is szünetel a tanítás, és általában betegszabadságot jelenthetnek azok, akik képtelenek elérni munkahelyüket, mert még sokfelé nem közlekednek az autóbuszok és a helyiérdekű vonatok.

A meteorológia előrejelzése szerint a vihar ugyan fokozatosan veszít erejéből, de a tartós esőzés miatt a hétvégén sokfelé áradástól kell tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×