eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nyugat-Európába már megérkezett az ítéletidő

Angliában, Wales-ben, Észak-Írországban szélviharok és felhőszakadások okoznak károkat, nehezítették a közlekedést. Skóciában leesett az első idei hó.

Már az első órákban halálos áldozata volt a rendkívüli időjárásnak. Egy hatalmas öreg fa koronájának a nagy része lehasadt és az arra haladó autókra zuhant. Az egyik gépkocsi 54 éves vezetője meghalt, a másik autósnak szerencsére nem történt baja.

A tengerparti Bournemouthban éjjel óránként 120 kilométeres sebességgel rontott a szélvihar a városra. Az egyik népszerű bár teteje beszakadt, egy férfi megsebesült.

Wight szigetére nem járnak a kompok, és a doveri kompjáratok menetrendjét is megzavarta az időjárás. Shrewsbury és Chester között leállt a vasúti közlekedés, mert fatörzs dőlt a pályatestre, amivel a vonat össze is ütközött. Cornwallban az elektromos vezetékeket szaggatta le az orkán.

A brit meteorológiai intézet szerint a nap folyamán csillapodik a szélvihar, de jön a tartós hideg. Az illetékes hivatal közölte, hogy mivel vége a száraz időszaknak, feloldja a kertlocsolási tilalmat. A legtöbb angol szakadó esőt lát, ha kinéz az ablakon, de ettől a hírtől legalább felvidul.

Az esőzések Hollandiában is súlyos fennakadásokat okoztak a közlekedésben. Utrecht közelében víz alá került az A2-es autópálya egy szakasza, emiatt 30 kilométer hosszú dugó alakult ki. A tűzoltók ugyani nagy erőkkel vonultak ki, hogy eltakarítsák a vizet, de a nagy forgalmú sztrádát le kellett zárni.

Csütörtök délutánra újabb viharokat ígérnek a meteorológusok. Országszerte orkán erejű széllökésekre kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×