eur:
389.59
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bukhat a kormány: "Légy férfi, Calin!"

Romániában a Tariceanu-kormány bukását eredményezheti az a levél, melyben a miniszterelnök az államfő ügyészségi közbenjárását kéri egy hozzá közel álló nagyvállalkozó cégénél folyó vizsgálat ügyében.

Viszlát Calin! Légy férfi Calin! Ilyen szalagcímekben szólították fel lemondásra a legfontosabb bukaresti napilapok Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt, miután bebizonyosodott: az államfő közbenjárását kérte egy ügyészségi vizsgálat ügyében.

A bizonyítékot, egy kézzel írott levelet szerda este mutatta be a sajtónak Traian Basescu elnök. Ebben a miniszterelnök a Petromidia kőolaj-finomítónál zajló hatósági vizsgálattal kapcsolatos dokumentumot ajánl az államfő figyelmébe, és arra kéri: ha teheti, szóljon egy szót az ügyészségen az ügyben.

A kőolaj-finomítónál feltárt gazdasági bűncselekmények miatt az ügyészség azóta vádat emelt a miniszterelnök jó barátja, Dinu Patriciu vezérigazgató ellen. Basescu úgy értelmezte a levelet, hogy a miniszterelnök az oligarchiával ajánlott számára partneri viszonyt.

Kijelentette, nem tett eleget a kérésnek, és csak azért nem hozta nyilvánosságra korábban a levelet, mert annak tartalma veszélyeztette volna Románia EU-csatlakozását. Tariceanu miniszterelnök kijelentette, a levél nem jelent beavatkozást az igazságszolgáltatás munkájába.

Õ csupán arra próbálta felhívni az államfő figyelmét, hogy miként működnek a vizsgálat során az állam intézményei. Tariceanu kijelentette, nem a kőolajvállalat vezérigazgatójához fűződő barátsága indokolta a közbenjárást, hanem az, hogy a kőolaj-finomítót működtető Rompetrol Részvénytársaság jelenleg a legnagyobb magántőkével működő romániai cég. A kormányfő természetesnek találta, hogy érdekli minden, ami a céggel történik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×