eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A Hamász ragaszkodik álláspontjához

Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök újfent megerősítette, hogy radikális iszlám mozgalma, a Hamász sohasem fogja elismerni Izraelt.

A libanoni Hezbollah gerillaszervezet al-Manar televíziójának adott gázai interjújában Haníje azt mondta, hogy a Hamász sohasem fogja jogszerűnek elismerni az izraeli megszállást.

Az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókkal próbálták rászorítani a Hamász vezette kormányt, hogy ismerje el Izraelt, mondjon le az erőszak alkalmazásáról és tartsa magát a korábban megkötött izraeli-palesztin megállapodásokhoz.

A televíziós interjúban ugyanakkor Haníje "bátorító kezdetnek" nevezte azokat az erőfeszítéseket, amelyek a rivális Fatah mozgalommal közös palesztin egységkormány alakítására irányulnak.
"Nagy reményeket fűzök ahhoz, hogy ezek az erőfeszítések sikerre vezetnek, és remélem, hogy a nemzeti egységkormány már a legközelebbi jövőben megszülethet, feltéve, hogy az erre irányuló szándékok őszinték" - mondta.

Haníje ugyanakkor ismét elvetette Mahmúd Abbász elnök új választások megtartására irányuló felhívását, és leszögezte: a Hamász soha nem fogja elfogadni a nyugati nagyhatalmak által szabott feltételeket, köztük azt, hogy mozgalma ismerje el a Palesztinai Felszabadítási Szervezet által az 1990-es években Izraellel aláírt átmeneti béke-megállapodásokat.

Hat nappal ezelőtt a Hamász damaszkuszi száműzetésben élő vezetője közvetett módon már elismerte a zsidó állam létét. Háled Mesaal azt mondta: Izrael valóság, és tény, hogy létezik.

A gond nem Izrael létezése, hanem a palesztin állam megteremtésének az elmulasztása - enyhített Mesaal a palesztin kormányt adó Hamász Izrael állam létezési jogát elutasító álláspontján.

Hozzátette, hogy Izrael állam hivatalos elismerését csak akkor veheti fontolóra a Hamász, ha létrejött a palesztin állam.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×