eur:
393.24
usd:
354.41
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Felakasztották Szaddám Huszein két vádlott-társát

Hétfőn virradat előtt felakasztották a néhai Szaddám Huszein volt iraki elnök két, ugyancsak halálra ítélt vádlott-társát, Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart - jelentette be Munkisz al-Farún iraki ügyész.

A Barzán at-Tikrítire és Avad al-Bandarra kirótt halálos ítéletet állítólag ugyanott, az iraki katonai hírszerzés észak-bagdadi laktanyájában, hajtották végre rajtuk, ahol tavaly december 30-án Szaddám Huszeint is kivégezték.

Barzán at-Tikríti a volt iraki diktátor féltestvére és titkosszolgálati vezetője, Avad al-Bandar pedig az egykori forradalmi bíróság elnöke volt.

Szaddám Huszeinnel együtt november 5-én ítélték őket halálra a Dudzsail síita faluban a biztonsági erők által 1982-ben végrehajtott vérengzés miatt. Az elnöki konvoj elleni támadás megtorlásául végrehajtott mészárlásnak 148 halálos áldozata volt.

Tikritít és Bandart egyébként eredetileg Szaddám Huszeinnel együtt végezték volna ki, de az iraki hatóságok végül úgy döntöttek, hogy előbb egyedül a volt elnökön hajtják végre a halálos ítéletet.

Dzsalal Talabani iraki elnök múlt héten szerdán azt javasolta kormányának, hogy halassza el a Szaddám két vádlott-társára kiszabott halálos ítélet végrehajtását. Az államfő úgy vélekedett, hogy még várni kellene vagy a körülmények tisztázása érdekében későbbre halasztani a függőben lévő kivégzéseket, további magyarázattal azonban nem szolgált álláspontjáról.

Az arab országban felszította a felekezetek közti feszültséget, hogy Máliki közbenjárására Szaddám Huszeint sietősen, az íd al-adha (muzulmán áldozati ünnep) első napján végezték ki, az akasztásról készült és nyilvánosságra került kalózfelvételből pedig kiderült, hogy a hóhérok sértegették az akasztófán álló volt elnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti
tudósítónktól

A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti

Feje tetejére állt az angolszász médiavilág: a brit konzervatív napilap, a Telegraph felmérése szerint jelenleg Kamala Harris, a demokraták jelöltje vezet az amerikai elnökválasztái harcban. A liberális véleményvezér New York Times viszont öt olyan tényezőt sorol fel, amelyek alapján esélyesebb, hogy ismét Donald Trump kerül a Fehér Házba.

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 5. 17:15
×
×
×
×