eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma

Feketemunka, a német nemzeti sport

Az áfa január elsejei három százalékos emelése nyomán valószínűleg tovább növekszik Németországban a feketemunka aránya. Mint a Münchenben megjelenő FOCUS című hírmagazin írja, a németek egyre inkább nemzeti sportként űzik a feketemunkát, ami idén becslések szerint közel 50 milliárd euróval károsítja meg az államot.

A gazdaság lendületbe jött, és vele egy időben virágzik a feketemunka is - állapítja meg a müncheni FOCUS, és rámutat arra, hogy az átlagpolgár semmi kivetnivalót nem talál abban, ha valamely munka elvégzése után a szakember nem ad számlát, hanem kézből-kézbe fizetve megfeledkeznek a forgalmi adóról.

Egy most készült felmérés tanúsága szerint a polgárok alig 3 százaléka utasítja el a feketemunkát, és helyesli a tettesek feljelentését. A nagy többség, azaz 39 százalék viszont nyíltan bevallotta, hogy ha lehet, számla nélkül dolgozik, illetve bíz meg mesterembert valamely feladat elvégzésével.

Noha tavaly 7 ezerre bővítették a feketemunka felkutatásával megbízott hatóság személyzetét, ők főleg építkezéseken vagy vágóhidakon próbálnak nyomára bukkanni a feketemunkának, pedig - mint a FOCUS írja - célterület lehetne számukra a polgárok magánlakása is, mert a mindennapi javítások zömét is számla nélkül intézik.

A kormány is tudja

Sok esetben nem készpénzzel fizetnek a megrendelők, hanem valamilyen ellenszolgáltatással, ami nem egyszer ingyenes gépkocsijavítás, kerti munka elvégzése vagy nyaraltatás formájában nyilvánul meg.

A FOCUS azonban nem ütközik meg különösen a feketemunka burjánzása felett, mert adatokkal érvelve bizonyítottnak látja, hogy a polgárok jó része például csak így juthat családi házhoz, következésképpen a németeknek sokkal rosszabbul menne, ha tényleg felszámolnák a feketemunkát.

És ezt a kormány is nagyon jól tudja - zárja elemzését a müncheni FOCUS cikkírója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×