eur:
392.73
usd:
354
bux:
72274.85
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Bushnak nyomós indokkal kell szolgálnia

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban jelenti be új Irak-stratégiáját George Bush amerikai elnök - erősítette meg a Fehér Ház. Közben azonban a Kongresszus demokrata vezetői jelezték: az elnöknek alaposan meg kell indokolnia, ha további csapatokat akar küldeni az arab országba.

Valószínűleg a százezrekben mérhető iraki polgári áldozatok és a 3000-nél több elesett amerikai katona halála után Bush elnök a héten jelenti be, hogy miképpen próbálja megvalósítani a békét és biztonságot, amelyet Szaddam Husszein eltávolításával akart elérni.

A Fehér Ház megerősítette, hogy Bush magyar idő szerint csütörtök hajnalban, élő tévéadásban magyarázza el stratégiáját.

Miként az a terror elleni háború és az iraki hadművelet idején már-már szokásossá vált, ismét új nyelvi fordulat jelzi a fehér házi koncepcióváltást.

Az amerikai hírműsorok és blogok egyik leggyakrabban használt kifejezése a "surge"-szó, amellyel a Fehér Ház jelezni kívánja, hogy egy rövid ideig tartó, jelentős csapatkivezényléssel próbál majd úrrá lenni az Irakban tapasztalható polgárháború állapoton.

Nevük elhallgatását kérő kormányzati források szerint az elnök 20 ezer további katonát akar Irakba küldeni.

Az is kiszivárgott, hogy Bush szigorú feltételekhez kötné a csapatlétszám növelését: tehát egyfajta menetrendet vár az irakiaktól a politikai élet és a biztonsági helyzet rendezésére.

De vajon megtagadja-e az akció pénzelését az új demokrata többségű kongresszus? Nancy Pelosi, a képviselőház új elnökének a szavaiból úgy tűnik, George Bushnak nem lesz könnyű dolga.

Pelosi ugyanakkor jelezte, hogy nem csökkentik a már Irakban lévő csapatok fenntartására szánt összeget.

2001. szeptember 11. óta az amerikai kormányzat 500 milliárd dollárt költött el a terror elleni harcra, az afganisztáni beavatkozásra és az iraki háborúra. Jelentések szerint George Bush elnök most további 100 milliárd dollárt akar kérni a Kongresszustól.

Joe Biden demokrata szenátor - aki épp most jelezte, hogy 2008-ban ringbe száll az elnökségért - ugyanakkor elismerte, hogy a háborút jóváhagyó Kongresszus nem tudja utólag bírálni az elnököt stratégiájáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

A gazdasági kihívásokkal küzdő magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság, amely évtizedek óta meghatározza az ország gazdaságpolitikáját. Az adósság GDP-hez viszonyított aránya évtizedek óta a 70% körül mozog, és a jövőben is kulcskérdés lesz, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni ezt a mutatót. A magyar Alaptörvényben az államadósság kívánatos szintje 50%-ban van meghatározva, de a gazdasági helyzet és a globális környezet nem kedvez a cél elérésének – mondta el Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×