eur:
392.73
usd:
354.24
bux:
72302.16
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Magyar-magyar feszültség a választások előtt

Székelyudvarhelyen időközi önkormányzati választások teszik feszültté a helyi magyar szervezetek közötti viszonyt.

Lemondott tisztségéből a romániai Magyar Polgári Szövetség udvarhelyszéki és székelyudvarhelyi szervezetének vezetője. Szakács István és Thamó Csaba a romániai választási törvény diszkriminatív előírása ellen tiltakozik ezzel a gesztussal.

A törvényt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a többi parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezet 2004-ben alakította olyan módon, hogy az megszerzett pozícióik megtartását segítse.

A jogszabály előírása szerint csak akkor indulhatnak a választásokon alternatív - parlamenti képviselettel nem rendelkező - kisebbségi szervezetek, ha indulásukhoz 25 ezer támogató aláírást gyűjtenek, úgy, hogy ezek az ország 15 megyéjéből és a fővárosból származzanak, és egyik megyéből se legyen kevesebb, mint 300 aláíró.

Ezeket a reprezentativitási feltételeket a parlamenti képviselettel rendelkező szervezeteknek nem kell teljesíteniük.

A törvény diszkriminatív voltát az hozta ismét előtérbe, hogy éppen egy hónap múlva időközi önkormányzati választásokat tartanak a 98 százalékban magyarok lakta Székelyudvarhelyen.

Magyar-magyar patthelyzet

A városban azután oszlatták fel az önkormányzati testületet, hogy az immár egy éve nem tudott érvényes döntést hozni, miután az RMDSZ és a polgári szövetség azonos létszámú frakcióval rendelkezik.

Az ellenzékiek azonban csak akkor vehetnének részt a jelenlegi szervezeti formában a 40 ezer lakosú város választásain, ha az ország 15 megyéjéből 25 ezer támogató aláírást gyűjtenek.

A Magyar Polgári Szövetség minden bizonnyal ezúttal is egy román párt ernyője alá kényszerülve vehet részt a választásokon.

Ez viszont helyzeti előnyt jelent az RMDSZ-nek, amely - amiként a 2004-es választásokon is tette - magyar-román mérkőzésként tüntetheti fel a választási versenyt a színmagyar városban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×