eur:
393.25
usd:
354.93
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

George Bush semmiből sem tanul?

Miközben iraki hivatalos adatok szerint havonta több mint ezer áldozata van az erőszakos cselekményeknek, az amerikai elnök azt tervezi, hogy további csapatok vezénylésével próbálja elősegíteni a rendezést. A BBC értesülései szerint George Bush napokon belül ismerteti új iraki stratégiáját.

A brit médium értesülései szerint az amerikai elnök több amerikai katonával akarja biztonságosabbá tenni Irakot, nem pedig így, hogy fokozza az iraki biztonsági erők kiképzését - erről szóló elképzeléseit a jövő hét közepén tárja a nyilvánosság elé.

Ha valóban az a forgatókönyv valósul meg, amiről a BBC - állítása szerint - egy magas rangú fehér házi forrástól értesült, akkor az megerősíti a korábbi benyomásokat, hogy az elnök figyelmen kívül hagyta az iraki stratégia újragondolására létrehozott kétpárti bizottság ajánlásait. Bush emellett nyílt konfrontációba keveredik a héten felálló kongresszus új, demokrata többségével, amely éppen az Irakból való fokozott kivonulás jelszavával kampányolt.

A demokraták elsöprő győzelme után még mindkét fél kompromisszumokról, együttműködésről és kétpárti politizálásról beszélt - értesülések szerint az elnök további áldozatot kér majd Amerikától Irak demokratizálására. Számban kifejezve ez az áldozat akár 15 ezer további katona kivezénylését jelentheti.

A katonák is elégedetlenek

Bush úgy érzi, hogy csak így tud fellépni az Irakban - és különösen Bagdadban - eluralkodott erőszak, a folytatódó gyilkosságok, emberrablások és a halálbrigádok ellen. A helyzet súlyosságát jelzik az iraki hatóságok új adatai, amelyek szerint decemberben háromszor annyi polgárt öltek meg az országban, mint januárban, és amelyek szerint hónapról hónapra nő az áldozatok száma.

Bush ötletéről ugyanakkor még egy republikánus szenátor, Chuck Hagel is azt mondta, hogy az Alíz Csodaországban című mesére emlékezteti.

Közben a Military Times című, katonáknak szóló lap felmérése arra utal, hogy a hagyományosan hazafias érzelmű katonák is elégedetlenek. A lap szerint a megkérdezettek többsége, 42 százaléka elutasítja az elnök Irak-politikáját, míg 35 százalékuk támogatja azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×