eur:
394.06
usd:
363.73
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Elfogadták a schengeni övezet bővítését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet bővítését. A rendszerhez az unió 2004-ben felvett tíz tagállama csatlakozhat.

Az egyezség értelmében a határellenőrzések 2007 decemberétől fokozatosan szűnnek meg, azzal a feltétellel, hogy az országok addigra eleget tesznek az unió által megkövetelt szigorú határőrizeti, vám- és biztonsági előírásoknak.

Ha nem is pontosan októberben, de a 2007-es év végéig biztosan megszűnnek a szárazföldi határellenőrzések, a légi határok felszámolása pedig 2008. március 29-én, a téli-nyári menetrendben előírt átalakuláskor történik meg - mondta el Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter.


A döntést egy portugál javaslat tette lehetővé, miután az Európai Bizottság és a közösség régi tagállamai korábban egy új bűnügyi információs adatbázis kifejlesztéséhez kötötték az övezet bővítését, a rendszer üzembe helyezése azonban késik.

A kompromisszumos javaslat értelmében az új tagok egyelőre a jelenlegi adatbázishoz csatlakozhatnak.

A jövő év egyik fontos feladata a határőrség szervezetének a rendőrségbe való integrációja. A folyamat előkészítése során alkotmánymódosításra és kétharmados törvények módosítására is szükség lesz - mondta el Petrétei József.

Az anyagi feltételeket minden tagállamnak magának kell előteremtenie, az unió nem támogatja az előkészületeket - tette hozzá a miniszter.

Petrétei József azt még nem tudta megmondani, lesznek-e majd leépítések a határőrségnél az integráció miatt, azonban arra törekednek, hogy az új szervezet hatékonyabban működjön a mai állapotokhoz képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×