eur:
394.06
usd:
363.76
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Bt.-k veszik át a rendőrség munkáját?

Németországban a bajor tartománybeli Schweinfurt városa egy magánbiztonsági cégre bízta az utcai garázdálkodók elleni küzdelmet. Berlinben viszont már a rendőrségi épületek egy részét is ilyen cégek fegyveresei őrzik.

A vandalizmus ellen a rendőrség képtelen volt eredményesen fellépni, ezért fordult Schweinfurt város polgármestere idén ősszel az úgynevezett fekete seriffekhez, akikkel vidéki településeken már korábban jó tapasztalatra tettek szert.

Az érintett tartomány, Bajorország belügyminisztere viszont megdöbbenéssel nyilatkozott a döntésről, amely szerinte már-már amerikai állapotok eluralkodásáról tanúskodik, és egyben védelmébe vette az állami költségvetésből fizetett rendőrséget.

A polgármester azzal replikázott, hogy a szorult helyzetbe került polgároknak nemegyszer másfél órát kellett várniuk a kihívott rendőrökre. A vita nem új keletű és legtöbbször pénzügyi indokokkal érvelnek a felek.

A kormány a szigorú takarékosságra hivatkozva utasítja el a rendőrség létszámának növelésére irányuló kérelmeket, a magán biztonsági cégek pedig éppen előnyös ajánlataikkal igyekeznek teret nyerni.

A rendkívül súlyos anyagi problémákkal küzdő Berlin már néhány éve magánvállalkozásokat vesz igénybe tartományi intézmények védelmére, mert ezáltal nem kényszerül a rendőri létszám bővítésére és viszonylag szűk keretből gondoskodik a középületek biztonságáról.

A főváros példájából okulva Frankfurtban is szorosra fűzték az együttműködést a magán biztonsági cégekkel és még a nyomozásokba is bevonják ezen vállalkozások detektívjeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×