eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bush: a terrorellenes háború irányt szab az évszázadnak - 09/11 öt év után képekkel

Félárbocon lengő zászlók, harangszó, majd csend - így emlékeztek szerte az Egyesült Államokban az öt évvel ezelőtti terrortámadások áldozataira. "Öt év elteltével még mindig egy emberként állunk itt" - fogalmazott a Világkereskedelmi Központ helyén Michael Bloomberg New York-i polgármester.

A civilizációért folytatott küzdelemnek nevezte a terrorellenes harcot hétfő esti beszédében az Egyesült Államok elnöke. George Bush a 2001. szeptember 11-dikei terrortámadások ötödik évfordulóján azt mondta: ha nem győzik le az ellenségeket, akkor a Közel-Keletet atomfegyverrel rendelkező terrorista államok és radikális diktátorok rohanhatják le a jövőben.

Az amerikai elnök hozzátette: az Egyesült Államok olyan háborút vív, amely irányt fog szabni ennek az évszázadnak, és milliók sorsát fogja meghatározni az egész világon. George Bush arra szólította fel az amerikai népet, hogy egységben és elhatározottsággal állja ki a történelem próbáját.

A beszéd után több tévécsatornán megszólaló elemzők megjegyezték: 2001. szeptember 11-dike után rövid időre egységbe forrt Amerika és a világ több országa.

Azóta viszont az amerikai nemzet megosztottá vált, és a korábban Amerikát támogató ország közül több is azzal vádolja Washingtont, hogy megsérti az emberi jogokat és nem tartja tiszteletben a világ kulturális sokszínűségét.

"Egy emberként állunk itt"

Harangzúgással, majd két perces csönddel kezdődött a megemlékezés az Egyesült Államok elleni terrortámadások ötödik évfordulójára. Az első csendes főhajtás helyi idő szerint 8 óra 46 perckor történt, 2001-ben ugyanis ebben a percben csapódott be az első repülőgép a World Trade Center egyik tornyába.


Megkondították a harangot
(forrás: CNN) (képgaléria)

"Öt év elteltével még mindig egy emberként állunk itt" - mondta New York polgármestere. "Emlékezni jövünk erre a helyre...minden egyes áldozat, az ismertek és az ismeretlenek emléke mindig velünk marad" - tette hozzá Michael Bloomberg.

George Bush amerikai elnök egy New York-i tűzoltóságon hajtott fejet az áldozatok előtt.

2749 áldozat New Yorkban

Az első csendes megemlékezés után felolvasták a 2749 New York-i áldozat nevét, melyet csak a második kétperces csend szakított meg 9 óra 3 perckor, a második repülőgép becsapódásának időpontjában.

Már zajlottak a megemlékezések, amikor hivatalos amerikai szervek bejelentették, hogy egy Atlantából induló repülőgépet biztonsági okokból Dallasba irányítottak.

"Sokaknak a szomorúság napja"

George Bush elnök és felesége már vasárnap hivatalosan is megnyitották a megemlékezések sorát, amikor koszorút helyeztek el a Világkereskedelmi Központ volt helyén.

George Bush a szeptember 11-i megemlékezéseket úgy jellemezte, hogy az "nagyon sok ember számára a szomorúság napja. Megesküdtem, hogy nem felejtem el annak a napnak a tanulságait. Még mindig vannak olyan ellenségeink, akik ugyanilyen megrázkódtatást szeretnének okozni".

Dick Cheney alelnök és Condoleezza Rice külügyminiszter ugyanakkor úgy vélte, hogy az Egyesült Államok ma biztonságosabb hely, mint az öt évvel ezelőtti támadások előtt volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×