eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lehet, hogy rosszul emlékszik SS-múltjára Grass?

Újabb fordulatot jelenthet a Nobel-díjas német író, Günter Grass háborús múltja körül dúló vitában a Wehrmacht dokumentumai között talált bejegyzés, amelyről a Spiegel-online számolt be.

A hamburgi hírmagazin internetes kiadásában ismertetett világháborús akta tanúsága szerint Grass nem 1944 szeptemberében került a Waffen-SS egyik harcoló alakulatához, mint önéletrajzi kötetében írja, a múlt héten megjelent Beim Ha:uten der Zwiebel (Hagymahámozás közben) című könyvben.

Az író ebben úgy emlékezik vissza, hogy 17. születésnapját már a katonai kiképzés közben ünnepelte, 1944. október 16-án.

A most nyilvánosságot kapott háborús dokumentum viszont egyértelművé teszi, hogy Grass csak 1944. november 10-én vonult be a Waffen-SS-hez. Ezt a német forrást megerősítik a Spiegel-online által korábban idézett amerikai akták, köztük a marienbadi katonai kórház betegkönyvének kivonata is.

Ebben Grass szolgálati egységeként a 3. harckocsi-elhárító kiképző osztag szerepel. Ilyen osztag csakugyan létezett a Waffen-SS kötelékében, ám Grass emlékeivel ellentétben nem tartozott a Frundsberg harckocsizó hadosztályhoz.

További ellentmondás forrása az, hogy a marienbadi betegnyilvántartó jegyzékben Grass neve mellett a rendfokozat rubrikában "Schtz" (Schütze = lövész) szerepel. Katonai szakértők szerint itt mindenképpen a Waffen-SS-re vonatkozó utalásnak kellene állnia.

A Der Spiegelnek nyilatkozva az író nem tudta megmagyarázni a fenti bejegyzés okát.

Új könyvében Grass azt írja: a frontvonal mögötti káoszban Wehrmacht-egyenruhát és új papírokat szerzett magának, attól tartva, hogy ha a Waffen-SS uniformisában esik fogságba, azonnal agyonlövik.

A német hadsereg (Wehrmacht) aktái között talált feljegyzések ugyanakkor megerősítik, hogy Grass valóban 1945. április 20-án sebesült meg, és nyolc nappal később szállították be a marienbadi tábori kórházba.

Innen május 13-án, öt nappal a német hadsereg kapitulációja után került át egy oberpfalzi hadifogolykórházba. Szakértők bizonyosak abban, hogy ez csak Auerbachban lehetett, ahol az SS-hadifoglyok legnagyobb tábora működött a háború után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×