INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Slota pártja is elítélte a magyarverést

InfoRádió / MTI
Szlovákiában valamennyi párt elítélte a magyar diáklány elleni nyitrai támadást. A kormány nevében Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes azt mondta: a kabinet továbbra is elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat. Az esettel összefüggésben a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült Szlovák Nemzeti Párt is felháborodásának adott hangott.

Közben Szlovákia rendőrfőkapitánya azonnali nyomozást indított az ügyben a tettesek mielőbbi kézrekerítése érdekében.

Polgár Viktor, a magyar külügyi tárca szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a Külügyminisztérium reméli, hogy a szlovák hatóságok a jövőben határozottan lépnek fel a magyarokat ért támadások ellen, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: fontos, hogy egy ország ne avatkozzon be egy másik állam belügyeibe.

Az utóbbi időben egyre gyakoribb magyarellenes támadások után a Magyar Koalíció Párjának elnöke felszólította ismét felszólította Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy határolódjanak el a szélsőséges esetektől és egyben azt szorgalmazta: a hat szlovák parlamenti tömörülés kezdjen tárgyalásokat a két nemzet közötti feszültségkeltést elítélő közös nyilatkozat elfogadásáról.

A közép-szlovákiai Nyitrán az eddigi vizsgálatok szerint a két férfi azért támadt rá a 23 éves diáklányra a város egyik aluljárójában, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették és magyarellenes szöveget írtak a blúzára. A fiatal lányt a dunaszerdahelyi kórházban ápolják.

Az InfoRádió információi szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombat délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján ezzel ez üggyel foglalkozik.

A címlapról ajánljuk