INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Izrael megsértette a tűzszünetet?

InfoRádió / MTI
A tűzszüneti határozat megsértésének tartja a szombati izraeli légi akciót az ENSZ főtitkára. Kofi Annan közleményében úgy vélte: az incidens veszélybe sodorja a térség viszonylagos nyugalmát és a libanoni kormány tekintélyét.

A kelet-libanoni Baalbek közelében hajtott végre helikopteres akciót az izraeli légierő. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azt közölte, hogy a Hezbollah síita szervezetnek szánt, Szíriából és Iránból érkező fegyverszállítmány átvételét akadályozták meg.

Korábban tiltakozásának adott hangot a libanoni kormányfő. Fuad Szinjóra úgy vélte: Izrael a Hezbollah-ot provokálta az akcióval, hogy kudarcba fulladjon a libanoni hadsereg áttelepítése az ország déli körzeteibe.

Közben megérkeztek az első francia ENSZ-békefenntartók Libanon déli részére. A főleg hadmérnökökből álló, 50 fős csoport feladata a jövő héten útra kelő további francia alakulatok érkezésének előkészítése. Párizs eddig 250 katonát ajánlott fel a békefenntartó erőhöz, és további 220 fős műszaki kontingenssel kívánja segíteni a lerombolt hidak és utak helyreállítását.

Előzőleg Kofi Annan, az ENSZ főtitkára arra kérte a tagállamokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a libanoni békefenntartó erőkben.

A címlapról ajánljuk