eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyelőre csak álom marad az amerikai vízummentesség?

A magyarok még néhány évig nem számíthatnak arra, hogy vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba, mert az amerikai törvényekben meghatározottnál még mindig jóval több vízumkérelmet utasítanak el a budapesti követségen. Ha lehet jó hírről beszélni, akkor az az, hogy évről-évre csökken az elutasítások aránya, és ha ezek 3 százalék alá csökkennek, akkor az amerikai jogszabályok értelmében Magyarország is csatlakozhat az úgynevezett vízummentességi programhoz.

Terror elleni harc, iraki és afganisztáni szerepvállalás, uniós csatlakozás - a magyarok és más közép-kelet-európaiak azt várják, hogy ezek után Washington végre lehetővé tegye szövetséges országai polgárainak a vízummentes beutazást.

Ilyen gesztus azonban nem lesz, mert nem az elnök dönt a kérdésben, hanem szigorú törvényi feltételeknek kell megfelelni - mondja Philip Skotte, Washington budapesti főkonzulja.

Az illegális munkavállalók többsége vízummal érkezik

"Vízumpolitikánk alapja az amerikai törvénykezés, amely nem vizsgálja, hogy egyes országok mennyire jó szövetségesek például a terror elleni háborúban. A törvény azt figyeli, hogy mekkora az elutasított vízumkérelmek és az úgynevezett túl sokáig maradók aránya" - hangsúlyozta a főkonzul.

Philip Skotte kiemelte: az Egyesült Államokban 12 millió illegális munkavállaló tartózkodik és 40 százalékuk vízummal érkezett.

Messze a vízummentességtől

Az említett törvényt ismerve Magyarország még továbbra is messze van a vízummentességtől: az egyik legfontosabb feltétel ugyanis az, hogy az összes beadott kérelemnek csak kevesebb, mint 3 százalékát utasítsák el, és Budapesten még egyelőre ennek ötszörösére mondanak nemet.

Nem számít az uniós tagság sem, hiszen például a régebb óta tag Görögország polgárainak is kell amerikai vízum, mivel esetükben is gyakran merül fel az a gyanú, hogy dolgozni szeretnének a tengeren túlon.

Középtávon van remény

Ugyanakkor George Herbert Walker amerikai nagykövet és magyar külügyi illetékesek is - egy a témáról szóló konferencián - bíztatónak nevezték, hogy évről-évre kevesebb a "no" és több a "yes".

Dr. Takács László a külügy konzuli főosztályának vezetője szerint ez pedig azt jelentheti, hogy "középtávon" megvalósulhat a vízummentesség.

Philip Skotte főkonzul úgy véli, hogy ahogy javul Magyarországon az életszínvonal, és ahogy bővülnek a munkalehetőségek a határon belül és az EU-ban egyaránt, úgy csökken tovább az elutasítások száma. Még mindig vannak azonban olyanok, akiknek nem is érdemes próbálkozniuk.

"Vannak, akikről látszik, hogy nem turisták"

"Vannak emberek, akikről világosan látszik, hogy nem turisták, hanem dolgozni akarnak. Emellett azt mondanám, hogy aki régebben túl sokáig, például hat hónapnál is tovább maradt, azt elutasítjuk. Nincs sok esélyük a munkanélkülieknek sem - itt persze nem a diákokra, vagy nyugdíjasokra gondolok" - fogalmazott a főkonzul.

Mi van akkor, ha valaki csinos, húszas éveiben járó, részmunkaidőben dolgozó fiatal lány, aki meg akarja látogatni a barátnőjét? Van bármi esélye arra, hogy bejusson Amerikába? - tette fel a kérdést az InfoRádió a főkonzulnak.

A diákoknak jó esélyük van a vízumra

"Ha diák, akkor jó esélye van, mert vizsgáljuk, hogy mi köti Magyarországhoz, és a tanulmányok köteléknek számítanak. Ha bizonyítja, hogy sokat utazott és mindig visszatért, az is plussz. De ha úgy néz ki, mint aki máshol jobban boldogulna, és csak részállásban dolgozik, akkor talán jobb, ha nem ad be kérvényt. Persze, sok tényező dönt." - mondja Philip Skotte főkonzul.

Mindeközben a magyar fél azt próbálja elérni, hogy kevesebb vízumkérelemre mondjanak nemet az amerikaiak, ezért - mint Dr. Takács László utalt rá - informálni fogják a magyar polgárokat arról, hogy kinek érdemes vízumért folyamodnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×