eur:
394.06
usd:
368.76
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Egy napja 80 méter mélyen az amerikai bányászok

Az Egyesült Államokban csaknem egy napja várják a mentőalakulatot azok a munkások, akik egy nyugat-virginiai szénbányában történt robbanás után rekedtek a mélyben. A bányában 19-en dolgoztak, hatukat sikerült sértetlenül a felszínre hozni.

A szerencsétlenség helyi idő szerint hétfőn délelőtt történt az International Coal Group (ICG) tulajdonában lévő Sago bányában, az állam fővárosától, Charlestontól 161 kilométerre északkeletre. A robbanást a feltételezések szerint egy szikra okozta.

Hat bányászt viszonylag hamar és sértetlenül a felszínre tudtak hozni a 80 méteres mélységből, de 13-an még a tárnákban várnak segítségre, körülbelül két kilométerre a bánya bejáratától.

A mentőalakulatok csak 12 órával a robbanás után tudtak elindulni, mert előbb ki kellett szellőztetni a vájatokat, hogy elkerüljék a gázmérgezést és az újabb robbanás veszélyét. A detonáció elzárta a járatokat, ezért a mentőknek le kell bontaniuk az így keletkezett falat.

A CNN amerikai hírtelevízióban a mentőszolgálat szóvivője azt mondta: egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni a bányászokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×