eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Rendkívüli állapot Ukrajna egyes részein

Már Ukrajnában is pusztít a madárinfluenza-vírus. A hét végén a Krím-félsziget három járásában összesen több mint másfél ezer baromfi hullott el. Viktor Juscsenko elnök rendkívüli állapotot vezetett be a fertőzés által érintett lakott területeken, és az agárminiszter társaságában hétfőn a térségbe utazott.

Ukrajnát is elérte a madárinfluenza-fertőzés. A hét végén a krími autonóm köztársaság három járásában összesen több mint másfél ezer házi szárnyas pusztult el- jelentette az InfoRádió helyi tudósítója.

A fertőzés továbbterjedését megakadályozandó három kilométeres körzetben karatén alá vonták azokat a területeket, ahol fertőzött állatokat találtak.

A karantén alá eső területekről tilos szárnyasokat és baromfitermékeket kivinni, valamint a fertőzött térségben vadmadarakra vadászni. A fertőtlenítés mellett, a laboratóriumok naponta ellenőrzik a szárnyasok vérmintáit, a szakemberek folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a szükséges óvintézkedésekről.

Hétfő délelőttig több mint háromezer baromfit koboztak el a hatóságok, amelyeket azon nyomban elpusztítottak. Az elhullott állatok tetemeit elégetik.

Viktor Juscsenko elnök vasárnap elrendelte a rendkívüli helyzet bevezetését a térség lakott területein, majd hétfőn az agrárminiszter társaságában a krími autonóm köztársaságba utazott, hogy személyesen tájékozódjon a kialakult helyzetről, illetve az óvintézkedések megtételéről. A rendkívüli helyzetek miniszterét az államfő utasította, hogy naponta számoljon be a helyzetről.

Az elhullott, illetve elpusztított állatokért az állam a baromfi piaci értéke alapján pénzbeli kárpótlást nyújt a gazdáknak. Szakértők szerint az ukrajnai házi szárnyasok költőző madaraktól kapták el az emberre is különösen veszélyes madárinfluenza vírust. A Krím-félszigeten telelő vándormadarak ugyanis előszeretettel pihennek meg baromfitelepeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×