eur:
392.39
usd:
365.58
bux:
66811.15
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét botrány a volt iraki elnök tárgyalásán

A tárgyalás harmadik napján kivonultak a tárgyalóteremből Szaddám Huszein volt iraki elnök védőügyvédei. A lépésre azt követően került sor, hogy egyikük megkérdőjelezte a különleges iraki bíróság törvényességét.

A védőügyvédek döntését Halil Dulaimi jelentette be, aki a lépést azzal indokolta, hogy két korábbi kollégájuk meggyilkolása miatt nem tudják megfelelően ellátni Szaddám Huszein védelmét – jelentette a BBC brit közszolgálati médium.

A védők csapatában részt vevő Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter és Nadzsíb Nuaimi volt katari igazságügy-miniszter írásos nyilatkozatot akartak felolvasni, amelyben szintén kétségbe vonják a törvényszék legitimitását, és szót emelnek a védelem tagjainak nyújtott biztonság hiányosságai ellen.

Rizkar Mohammed Amín, a különleges törvényszék elnöke azonban nem adott nekik szót, arra hivatkozva, hogy erre csak a fő védő jogosult. Nadzsíb Nuaimi jogsértőnek nevezte a kérés megtagadását, és követelte, hogy a törvényszék előbb saját legitimitásának kérdését vizsgálja meg. Ezt követően a védők testületileg kivonultak a tárgyalóteremből.

A gyilkosságok miatt a védőügyvédek megerősített biztonsági intézkedéseket is kértek. A hétvégén az ENSZ iraki emberi jogi képviselője, John Pace is kritizálta a tárgyalási folyamatot.

„Az igazságszolgáltatás rendszerének gyengesége miatt, amihez hozzáadódnak a pert övező körülmények, a bíróság soha nem lesz képes a nemzetközi elvárásoknak megfelelően működni” – fogalmazott az ENSZ-képviselő.

A tárgyalásra tíz szemtanút idéztek be, néhányuknak viszont eltitkolták volna a személyazonosságát, ami szakértők szerint kételyeket ébreszt a folyamat tisztességességével kapcsolatban.

Ezt követően a tárgyalást másfél órára felfüggesztették, majd a déli órákban folytatták a tanúk kihallgatásával.

A védőcsapat is újra elfoglalta a helyét azzal a feltétellel, hogy szót kapnak, majd abszurdnak nevezték a biztonsági intézkedéseket.

Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter úgy vélekedett, hogy ha nem garantálják a védelem biztonságát, összeomlik az iraki igazságszolgáltatási rendszer, míg Nadzsíb Nuaimi volt katari igazságügy-miniszter ismét a törvényszék legitimitását vetette fel.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban úgy vélte: síita-kurd összefogás alakult ki a szunnitákkal szemben, erre bizonyíték a Szaddam-per is. A szakértő úgy tudja, hogy az eddig meggyilkolt két ügyvéd adatai az iraki belügyminisztériumtól került ki a lázadókhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×