eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Australian Senior Citizen Couple Enjoying Life and Living Independently At Own Home
Nyitókép: Getty Images/ Thurtell

Oeconomus: az öregedő európai társadalmak egyre kevésbé versenyképesek

A munkaképes korosztály csökkenése, a növekvő egészségügyi és szociális költségek, valamint az egyre nehezebben fenntartható nyugdíjrendszerek jelentősen csökkentik a gazdaság versenyképességét. Az Európai Bizottság tavaly ősszel fogadta el a megoldási javaslatot, amelyről az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatója nyilatkozott az InfoRádióban.

Szakáli István Loránd hangsúlyozta, hogy az idősödő társadalom a fejlett világban, különösképpen pedig Európában, komoly versenyképességi hátrányt okoz. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatója szerint azonban Magyarország kivételes helyzetben van, mert hamarabb ismerte fel, hogy valamit kell kezdeni ezzel a helyzettel.

"2010-et megelőzően nálunk a termékenységi ráta az egyik legrosszabb volt el az Európai Unióban. De a kormányzat tudatos család- és demográfiai politikájának köszönhetően ezen sikerült fokozatosan javítani. Sajnos a Covid-válság, illetve az ukrajnai háború okozta helyzet miatt megint kis léptékű visszaesés tapasztalható, ugyanakkor a KSH kiszámolta, hogy ha nem következett volna be ez a tudatos családpolitikai fordulat, akkor 2011 és 2022 között 178 ezerrel kevesebb gyermek született volna Magyarországon" – hangoztatta Szakáli István Loránd.

Az Oeconomus stratégiai igazgatója arról is beszélt, hogy a termékenységi ráta javítása érdekében tavaly októberben négy pontból álló javaslatcsomagot fogadott el az Európai Unió. Az intézkedéscsomagban egyebek közt szerepel a fiatalok életkezdési lehetőségeinek javítása és az időskori problémák okozta kihívások kezelése is. Ugyanakkor

az unió a külföldről bevonzható fiatal munkavállalók tudatos és ellenőrzött bevándoroltatását is egy lehetséges megoldásnak tartja

– tette hozzá Szakáli István Loránd.

A demográfiai eszköztár kidolgozása várhatóan folytatódik a magyar uniós elnökség időszakában is, de érdemi eredmények csak évtizedes távlatban várhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×