eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Australian Senior Citizen Couple Enjoying Life and Living Independently At Own Home
Nyitókép: Getty Images/ Thurtell

Oeconomus: az öregedő európai társadalmak egyre kevésbé versenyképesek

A munkaképes korosztály csökkenése, a növekvő egészségügyi és szociális költségek, valamint az egyre nehezebben fenntartható nyugdíjrendszerek jelentősen csökkentik a gazdaság versenyképességét. Az Európai Bizottság tavaly ősszel fogadta el a megoldási javaslatot, amelyről az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatója nyilatkozott az InfoRádióban.

Szakáli István Loránd hangsúlyozta, hogy az idősödő társadalom a fejlett világban, különösképpen pedig Európában, komoly versenyképességi hátrányt okoz. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatója szerint azonban Magyarország kivételes helyzetben van, mert hamarabb ismerte fel, hogy valamit kell kezdeni ezzel a helyzettel.

"2010-et megelőzően nálunk a termékenységi ráta az egyik legrosszabb volt el az Európai Unióban. De a kormányzat tudatos család- és demográfiai politikájának köszönhetően ezen sikerült fokozatosan javítani. Sajnos a Covid-válság, illetve az ukrajnai háború okozta helyzet miatt megint kis léptékű visszaesés tapasztalható, ugyanakkor a KSH kiszámolta, hogy ha nem következett volna be ez a tudatos családpolitikai fordulat, akkor 2011 és 2022 között 178 ezerrel kevesebb gyermek született volna Magyarországon" – hangoztatta Szakáli István Loránd.

Az Oeconomus stratégiai igazgatója arról is beszélt, hogy a termékenységi ráta javítása érdekében tavaly októberben négy pontból álló javaslatcsomagot fogadott el az Európai Unió. Az intézkedéscsomagban egyebek közt szerepel a fiatalok életkezdési lehetőségeinek javítása és az időskori problémák okozta kihívások kezelése is. Ugyanakkor

az unió a külföldről bevonzható fiatal munkavállalók tudatos és ellenőrzött bevándoroltatását is egy lehetséges megoldásnak tartja

– tette hozzá Szakáli István Loránd.

A demográfiai eszköztár kidolgozása várhatóan folytatódik a magyar uniós elnökség időszakában is, de érdemi eredmények csak évtizedes távlatban várhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Magyarország–Svájc 0-2
Euro 2024

ÉLŐ: Magyarország–Svájc 0-2

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon, az ellenfél, Kölnben, Svájc. A csoport másik mérkőzésén a németek 5-1-re legyőzték a skótokat. Az első félidőben Marco Rossi csapata csak árnyéka volt önmagának, két védelmi figyelmetlenséget könyörtelenül kihasznált Svájc.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×