eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Getty Images/Thanasis Zovoilis

Szakértő: elkerülhetetlen a magyar nyugdíjrendszer reformja

Tíz éven belül minden negyedik magyar nyugdíjas lesz.

A magyar nyugdíjrendszer nem képes megelőzni az időskori elszegényedést, és nem tudja megfelelő módon helyettesíteni a munkából származó jövedelmet, ezért nem is felel meg az uniós elvárásoknak - mondta az InfoRádióban Farkas András.

A NyugdíjGuru News alapítója emlékeztetett arra, hogy a hazai nyugdíjrendszer uniós összevetésben visszacsúszott a 25. helyre, már csak két tagállam van mögötte.

"A nyugdíj megállapítás során figyelembe kell venni az országos nettó átlagkereset szintjét, de amikor a nyugdíjemelésekre kerül sor, kizárólag az infláció mértékét lehet figyelembe venni Magyarországon. Ezért az induló nyugdíj viszonylag kielégítő mértékben tükrözi az országos átlagkeresetek alakulását, de utána ez drámai mértékben le tud szakadni minden olyan évben, amikor az infláció mértéke alacsonyabb, mint a nettó átlagkereset nominális növekedése. Akkor minden évben a nyugdíjak értéke veszít a vásárlóerejéből" - mondta a szakértő.

Szerinte a jelenlegi rendszert az állam addig tartja fenn, ameddig akarja, hiszen ha nem elég a járulékbevétel, és nem elég a Magyarországon szociális hozzájárulási adónak nevezett, a munkáltatókat terhelő közteher, akkor azokat a költségvetésből köteles kiegészíteni az egyéb adóbevételek terhére.

"Ez a jövőben egyre inkább így lesz, ahogy öregszik a társadalom. Már most a magyar lakosság 20,8 százaléka 65 évesnél idősebb, ez 6-7 éven belül majdnem 24 százalékra nő, tehát a magyar lakosság egynegyede nyugdíjas lesz. Ebből az következik, hogy az aktív rétegeknek egyre nagyobb lesz a terhelése" - fejtette ki. Hozzátette, hogy emiatt vagy a járulékokat emelik, vagy a nyugdíjakat kell csökkenteni.

A szakértő kifogásolta a rendszer átláthatóságát, szerinte rendkívül bonyolult a várható nyugdíj kiszámolásának a módszere, az állampolgárok nem tudják előre kikövetkeztetni az összeget, így nem tudnak előre tervezni.

"Lassan az egyetlen olyan nyugdíjrendszer lesz Európában a magyar, amelyben nem működik foglalkoztatói nyugdíjpillér. Ha ezt nem tudjuk korrigálni, akkor a magyar nyugdíjrendszer továbbra is rendkívül fej-nehéz marad, mindent az állami nyugdíjrendszertől várunk, amelynek emiatt is egyre nehezebb lesz a fenntarthatósága" - mondta Farkas András.

A szakértő kiemelte, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntartását mindenképpen biztosítani kell, hiszen abban kétmillió öregségi nyugdíjas és több mint négyszázezer egyéb ellátottat érintett, azaz

Magyarország lakosságának egynegyede valamilyen módon az állami nyugdíjrendszer vagy annak kiegészítő rendszerei működésétől függ.

Hozzátette, hogy az egyén felelőssége is rendkívül fontos, az öngondoskodás eszközeit sokkal nagyobb mértékben és nagyobb tételekkel kellene figyelembe vennie minden magyar állampolgárnak, amíg ezt megteheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×